Καλύτερη εξωτερική βοήθεια για περισσότερη ανάπτυξη

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η ΕΕ παραμένει η μεγαλύτερη πηγή διεθνούς βοήθειας στον κόσμο αλλά πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση, αν όχι της ποσότητας της βοήθειας, τουλάχιστον της αποτελεσματικότητάς της. Στις 3 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οργάνωσε ειδική ημερίδα με σκοπό, ακριβώς, την εξέταση τρόπων με τους οποίους μπορεί η ο πακτωλός αυτός να έχει καλύτερα και πιο μακροχρόνια αποτελέσματα στις ευεργετούμενες χώρες.

Ο κρίσιμος ρόλος των επί τόπου αρχών, είτε εθνικές είτε τοπικές είναι αυτές στην ορθή διαχείριση της βοήθειας ήταν κεντρικό σημείο των περισσότερων παρεμβάσεων, με άλλους ομιλητές να επισημαίνουν τη σημασία και άλλων πρωταγωνιστών όπως μπορεί να είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν παρέμβει για την επίλυση της κρίσης.

Για χώρες που έχουν πληγεί βαρύτατα από πόλεμο ή φυσικές καταστροφές η ομαλή μετάβαση από βραχυπρόθεσμες ανθρωπιστικές παρεμβάσεις σε μια πιο μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή βοήθεια είναι αναγκαία. Το κλειδί, επεσήμανε η αντιπρόεδρος της επιτροπής Ανάπτυξης του ΕΚ, Michèle Striffler (ΕΛΚ, Γαλλία), είναι να γίνει συνδεθούν αρμονικά από την αρχή ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του ινστιτούτου Groupe URD που ειδικεύεται στην ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων χωρών και περιοχών, François Grünewald, σημειώνει την ανάγκη καλύτερης αξιοποίησης της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί και στα δύο επίπεδα, της ανθρωπιστικής και της αναπτυξιακής βοήθειας: «πρέπει να συνδυάσουμε την τεχνογνωσία και των δύο πτυχών, σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες κάθε κρίσης».

Ο δε αναπληρωτής γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Matthias Schmale, τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας με τις τοπικές αρχές: στο κάτω – κάτω η προστασία των πολιτών είναι ευθύνη της κυβέρνησης κάθε χώρας». «Πιστεύω ότι τα τελευταία 20-30 χρόνια δώσαμε υπερβολική έμφαση στο ρόλο του διεθνούς παράγοντα», προσέθεσε.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δώσουμε έμφαση στις τοπικές κοινωνίες: επενδύουμε σε αυτές και γι αυτό αναπτύξαμε στρατηγική που έχει σα στόχο την ενίσχυσή τους σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε από την πλευρά του ο Amadou Alahouri, Ύπατος Αρμοστής για το Νίγηρα της πρωτοβουλίας «Nigeriens Nourish Nigeriens».

Από την πλευρά των ευρωβουλευτών ο Βρετανός Συντηρητικός ευρωβουλευτής Nirj Derva της ομάδας ΕΣΜ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ένοπλες δυνάμεις στις ανθρωπιστικές παρεμβάσεις, επικαλούμενος τα πρόσφατα παραδείγματα της Σρι Λάνκα και του Πακιστάν.

Τέλος, ο Λουξεμβούργιος ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Charles Gorens, θύμισε και το ρόλο «αποκεντρωμένων παραγόντων στις ίδιες μας τις χώρες, με άλλα λόγια της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, «που αναμφίβολα έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν».

Σχόλια