Χαλκιδική: «λουκέτο» σε 13 μπαρ που λειτουργούσαν σε υδροβιότοπο Natura 2000

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη διακοπή λειτουργίας και την επιβολή προστίμων σε 13 παραλιακά μπαρ που λειτουργούσαν σε προστατευόμενο υδροβιότοπο της Χαλκιδικής είχε ως αποτέλεσμα η κινητοποίηση τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Έτσι, ο δήμος Προποντίδας στη Χαλκιδική επέβαλε τις προβλεπόμενες ποινές για τα καταστήματα που λειτουργούσαν στον Άγιο Μάμα, υδροβιότοπο που ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Τις αυθαιρεσίες κατήγγειλαν οι οργανώσεις Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Καλλιστώ και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αλλά και η Αυτοδιοικητική Κίνηση Οικολογία-Αλληλεγγύη.

Διαπιστώθηκε ότι η παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν χωρίς σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, κατά παράβαση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Οι ιδιοκτήτες των μπαρ καλούνται να καταβάλλουν πρόστιμα από 1.500 έως 36.000 ευρώ και τους προειδοποιεί με κατεδάφιση αν δεν απομακρύνουν οι ίδιοι τις κατασκευές τους.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι τα πρόστιμα και τα λουκέτα επιβλήθηκαν μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι οι οποίοι αναφέρουν πως “μόλις πριν από λίγες μέρες κοινοποιήθηκαν εκθέσεις αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής συνοδευόμενες από τσουχτερά πρόστιμα σε 13 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ακτές αυτές. Ακόμα κι όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες ενεργοποιούνται μετά από 5 μήνες κι αφού έχει κλείσει η τουριστική περίοδος, δίνοντας στους αυθαιρετούντες ταυτόχρονα και το περιθώριο άλλων 30 ημερών να αποσύρουν τις αυθαίρετες κατασκευές, τότε εκτός από την υποκρισία τους, αποκαλύπτεται και η εγκληματική για τη χώρα μας πολιτική πρακτική των πελατειακών και ψηφοθηρικών σχέσεων”.

 

Σχόλια