Οικιακά φωτοβολταϊκά: «αναπτυξιακή» εγγυημένη τιμή θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

0
20

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με εκπροσώπους του νεοσύστατου Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελετητών/ Εγκαταστατών Οικιακών Φωτοβολταϊκών συναντήθηκε την Πέμπτη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με επικεφαλής τους βουλευτές Θανάση Πετράκο και Ευγενία Ουζουνίδου.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου περιέγραψαν με πολύ μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των φωτοβολταϊκών μετά την ανακοίνωση των μέτρων του ΥΠΕΚΑ που ουσιαστικά οδηγούν έναν δυναμικό κλάδο σε μαρασμό. Ο Σύνδεσμος υπενθύμισε ότι οι μικρές και μικρομεσαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των οικιακών φωτοβολταϊκών συνεισφέρουν €600 εκατ. το χρόνο σε ασφαλιστικές εισφορές και απασχολούν περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι είναι μύθος ότι τα φωτοβολταϊκά επιβαρύνουν οικονομικά τους καταναλωτές, τη στιγμή που μελέτες του Συνδέσμου και περιβαλλοντικών οργανώσεων δείχνουν ότι το 60% του ΕΤΜΕΑΡ (κατ’ ευφημισμό ονομαζόμενου «Τέλους ΑΠΕ») χρηματοδοτεί το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίστηκε ότι η ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, όμως με δημόσιο σχεδιασμό και έλεγχο, με παράλληλη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από ορυκτούς πόρους αποτελεί στρατηγική επιλογή του κόμματος. Ειδικά τα οικιακά φωτοβολταϊκά έχουν να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, μιας και προσφέρουν τη δυνατότητα για αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή με πολλαπλασιαστικά ενεργειακά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Τονίστηκε όμως από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι η ενίσχυση των ΑΠΕ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε οικονομική επιβάρυνση των ήδη πολλαπλά επιβαρυμένων από τις μνημονιακές πολιτικές καταναλωτών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσε τις προτάσεις του που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη λειτουργία εθνικής επιτροπής ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, η οποία θα προχωρήσει σε πρόταση για εγγυημένη τιμή πώλησης που θα ανταποκρίνεται στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον και παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα στον κλάδο να αναπτυχθεί, τη δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χαμηλότοκη δανειοδότηση επενδύσεων σε οικιακά φωτοβολταϊκά και τη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων στην ιεράρχηση της δανειοδότησης έτσι ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές κατηγορίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αναδείξει τα δίκαια αιτήματα των μελετητών/εγκαταστατών οικιακών φωτοβολταϊκών και θα συνεργαστεί με τον Σύνδεσμο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου, ορθολογικού προγράμματος ανάπτυξης των οικιακών φωτοβολταϊκών με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και την υγιή ανάπτυξη του κλάδου, έχοντας ως αφετηρία το ότι η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να παρέχεται φθηνά σε όλο το λαό.

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Σχόλια