Αποκρατικοποιήσεις «εξπρές» για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ – Το Δημόσιο πουλά το 100%

1
19

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε επιχειρήσεις, έτσι ώστε να επισπευθεί η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, υπεγράφη με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η Πράξη αφορά σε: ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Άρχων, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, με άλλη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξασφαλίζεται η νομική συμμόρφωση των διατάξεων της συστατικής πράξης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει ρητά τις περιπτώσεις και τη διαδικασία παροχής γνώμης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σημειώνεται επίσης ότι χθες πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα,  η ακρόαση των προτεινόμενων για διορισμό στις θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.), στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής γνωμοδότησε θετικά για τους προτεινόμενους για διορισμό κ.κ. Τ. Αθανασόπουλο και Γ. Εμίρη, οι οποίοι προβλέπεται να διοριστούν άμεσα με Υπουργική Απόφαση.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η συμμετοχή του κράτους στον κορμό των ΔΕΚΟ οδηγεί στην σίγουρη χρεοκοπία τους: Επειδή η πιστοληπτική ικανότητα μιας επιχείρησης δεν είναι ποτέ υψηλότερη από αυτή του πλειοψηφικού μετόχου, όλες οι κρατικές εταιρίες είναι καταδικασμένες σε χρεοκοπία. Η μόνη επιλογή του Έλληνα πολίτη για τις ΔΕΚΟ είναι, αν θα γίνει διεθνής διαγωνισμός που θα γεμίσει τα ταμία του κράτους ή αν θα οδηγηθουν στην χρεοκοπία για να χαριστουν μετά με διαδικασίες επείγοντος στη ελληνική ολιγαρχία. Το να μιλάνε τα τσιράκια της ελληνικής ολιγαρχίας στη βουλή και στα ΜΜΕ για ξεπούλημα είναι θράσος. Η ΔΕΗ θα ειχε αφησει 10 δις πριν τρία χρόνια στον ελληνικό λαό, στα χέρια ενός ξοφλημένου μετόχου εφτασε να πιάνει μονο μισο δισ. Το οτι η ιδιωτικοποίηση δεν είναι κλοπή αλλά αυγάτισμα της περιουσίας του λαού θα το καταλάβει ο κόσμος όταν η μετοχή της ΔΕΗ θα περασει λίγο πριν την ιδιωτικοποίηση τα δέκα ευρώ.

Comments are closed.