Βιοεκτύπωση τρισδιάστατου κρέατος- Πηγή πρωτεΐνης χωρίς Κλιματική Αλλαγή;

1
30

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις έχουν μεταξύ άλλων χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αθλητικών παπουτσιών τρεξίματος, ιατρικών εμφυτευμάτων και όπλων.

Η μέθοδος της εκτύπωσης έχει εφαρμοστεί ακόμα και για την ανάπτυξη μη συμβατικών φωτοβολταϊκών στοιχείων (διαβάστε σχετικά στο econews).

Τώρα το φιλανθρωπικό ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Πήτερ Θιλ σκοπεύει να διαθέσει περίπου 350.000 δολάρια για τη χρηματοδότηση μιας τεχνολογίας ανάπτυξης βιοεκτυπωμένου κρέατος.

Τα χρήματα θα λάνει η start-up εταιρεία Modern Meadow (σε ελεύθερη μετάφραση Σύγχρονο Βοσκοτόπι), η οποία προωθεί το βιοεκτυπωμένο κρέας ως περιβαλλοντικά φιλική πηγή πρωτεΐνης για τον άνθρωπο.

Η υπερκατανάλωση κρέατος θεωρείται άλλωστε μια από τις βασικές αιτίες υπερθέρμανσης του πλανήτη και συντήρησης του φαινομένου του θερμοκηπίου, πέραν των ηθικών προεκτάσεων της κρεατοφαγίας, εξαιτίας των (συχνά) απαράδεκτων μεθόδων κτηνοτροφίας που ακολουθούνται.

Η Modern Meadow συνδυάζει την αναγεννητική ιατρική με την τρισδιάστατη εκτύπωση (3D Printing) και υποστηρίζει ότι “παρέχει μια οικονομική λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα”.

Ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας, ο Andras Forgacs, δηλώνει πως το κρέας τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι καλύτερο από το “περιβαλλοντικό έγκλημα” των παραδοσιακών χάμπουργκερ.

Μέχρι σήμερα, η βιοεκτύπωση έχει εφαρμοστεί για την ανάπτυξη τρισδιάστατων ιστών και δομών οργάνων με συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και λειτουργικότητα για την εξυπηρέτηση των σκοπών της αναγεννητικής ιατρικής.

Η πρόταση της Modern Meadow αφορά στη βιοεκτύπωση κρέατος για κατανάλωση, τεχνολογία που συνδυάζει μια σειρά πλεονεκτημάτων συγκριτικά με προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας κρέατος στο εργαστήριο.

Τα σωματίδια βιομελάνης μπορούν να αναπαραχθούν από μείγματα κυττάρων διαφορετικών τύπων. Η εκτύπωση διασφαλίζει σταθερό σχήμα, ενώ η μορφή και η ωρίμανση της δομής στο βιοαντιδραστήρα μετά την εκτύπωση διευκολύνει την επεξεργασία.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα βρώσιμο πρωτότυπο, διαστάσεων 2 εκ. x 1 εκ. x 0.5 χιλ. με σκοπό να δείξει ότι η παραγωγή εκτυπωμένου κρέατος στο εργαστήριο είναι εφικτή, οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική.

Ωστόσο, οι ερευνητές της Modern Meadow δεν αναφέρoνται σε πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση κρέατος προερχόμενου από τεχνητή βιοεκτύπωση ιστών ζώων.

Διαβάστε περισσότερα για το τεχνητό κρέας στο econews.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να το καταναλώσετε εσείς οι ίδιοι που το διαφημίζετε και ως σπουδαίο. Μάλιστα προσφερόμαστε να σας το μαγειρέψουμε και να σας το ταίσουμε!

Comments are closed.