Φωτοβολταϊκά: 1,8 δισ. ευρώ επενδύουν στην Ελλάδα οι Κινέζοι

0
36

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Περισσότερα από όσα είναι όλα μαζί τα εγκατεστημένα σήμερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα σχεδιάζει να κατασκευάσει την περίοδο 2012-2016 στην Ελλάδα ο κινεζικός ενεργειακός κολοσσός Hanergy Holding Group.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr, το επιχειρηματικό σχέδιο του ομίλου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε τον Αύγουστο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και προβλέπει επενδύσεις 1.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών την προσεχή τετραετία, όταν σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς της χώρας δεν ξεπερνά τα 650 μεγαβάτ.

Το σχέδιο της Hanergy εγκρίθηκε από την ολομέλεια της ΡΑΕ ως προς τη δυνατότητα της τεχνικοοικονομικής υλοποίησης των έργων και την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο χρηματοδότης είναι η κρατική τράπεζα επενδύσεων της Κίνας China Development Bank (CDB).

Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει συμφωνία χρηματοδοτικής συνεργασίας μεταξύ της κρατικής τράπεζας επενδύσεων της Κίνας και της Hanergy, συνολικού ποσού 5 δισ. δολαρίων.

Τέτοιου είδους συμφωνίες έβαλαν τα θεμέλια για την «εισβολή» κινεζικών εταιρειών φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η Hanergy εξαγόρασε τη γερμανική Solibro GmbH, που εξειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών τεχνολογίας λεπτού υμενίου, και έγινε η τρίτη κινεζική εταιρεία που μέσα σε λίγους μήνες εξαγόρασε μια τόσο σημαντική γερμανική ενεργειακή εταιρεία.

Σχόλια