Η ΓΑΙΟΣΕ βγάζει στο «σφυρί» τα φωτοβολταϊκά της

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση του 100% των μετοχών των θυγατρικών της εταιρειών Φωτοβολταϊκά Λάρισας, Φωτοβολταϊκά Αττικής και Βοιωτίας και Φωτοβολταϊκά Καρδίτσας προκήρυξε η ΓΑΙΟΣΕ.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Κέρδος”, αιτία του νέου διαγωνισμού για πώληση των τριών εταιρειών -που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 16,720 ΜW, σε 8 ακίνητα που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ- είναι η απουσία ενδιαφέροντος στον πρόσφατο διαγωνισμό.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, οι υποψήφιοι επενδυτές-αγοραστές θα πρέπει να διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία και χρηματοοικονομική ικανότητα υλοποίησης αντίστοιχων επενδύσεων.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε η 3η Οκτωβρίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη από χθες να παραλαμβάνουν τα τεύχη των προκηρύξεων έως και δέκα ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έπειτα από έγγραφο αίτημά τους στο οποίο θα δηλώνονται τα στοιχεία τους, έναντι 50 ευρώ.

Επίσης, μπορούν να υποβάλλουν έγγραφα αιτήματα για την παροχή διευκρινίσεων ή πρόσθετων πληροφοριών σε σχέση με τον διαγωνισμό μέχρι δέκα ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών.

Υπενθυμίζεται πως στις 7 Ιουνίου εγκαινιάστηκε από φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 1ΜW επί στέγης κτηρίου του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σε στέγη κτιρίου στην Αττική, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και το πρώτο μεγάλο έργο στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ από τη ΓΑΙΑΟΣΕ με προσδοκώμενα έσοδα 550.000 Ευρώ ετησίως.

Παράλληλα τέθηκε σε λειτουργία και δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σε στέγη ακινήτου στο Θριάσιο ισχύος 100ΚW, με τα ετήσια έσοδα να εκτιμώνται άνω των 600.000 ευρώ

Επίσης, η ΓΑΙΑΟΣΕ είχε προωθήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση έργων περίπου 32ΜW, μέσω των τριών θυγατρικών εταιρειών ειδικού σκοπού.

Παράλληλα, η εταιρεία είχε ήδη εκπονήσει μελέτη από την οποία εντοπίσθηκαν εκτάσεις περίπου 2.600 στρεμμάτων γηπέδων και κτιρίων που κρίθηκαν κατάλληλες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας ισχύος 127MW οι οποίες και είναι στη διάθεση ιδιωτών επενδυτών που θα καταθέσουν προτάσεις εκμετάλλευσης στην ΓΑΙΑΟΣΕ.

Το έργο αποτέλεσε μέρος του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ μέσω της εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η θυγατρική της ΟΣΕ διαθέτει πάνω από 100.000 στρέμματα γης και 4.500 ακίνητα με εμβαδόν 540.000 τ.μ. Από αυτά, το 85% είναι σιδηροδρομικοί διάδρομοι, αμαξοστάσια και αποθήκες.

Ειδικά για τους σιδηροδρομικούς σταθμούς η πλειονότητα των οποίων είναι κοντά ή μέσα σε πόλεις και χωριά, η εταιρεία προωθεί την αξιοποίησή τους για χώρους εστίασης και καφέ, καταστημάτων τουριστικών ή αγροτουριστικών δράσεων.

econews

Σχόλια