Κέντρο «Βιομίμησης» αναπτύσσει γκάτζετς εμπνευσμένα από τη φύση

0
406

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πρότυπο κέντρο «Βιοέμπνευσης», που φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τις ανθρώπινες ανάγκες παίρνοντας ιδέες από τη φύση, θα λειτουργήσει στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Πρόκειται για το πρώτο ερευνητικό κέντρο βιομίμησης που εδράζεται σε ζωολογικό κήπο.

Οι επιστήμονες και οι φροντιστές του ζωολογικού κήπου θα μελετούν καθημερινά τη βιολογία των φυτών και των ζώων έτσι ώστε μελλοντικά το κέντρο να συνεργαστεί με οργανισμούς απ’ όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη πραγματικών προϊόντων και γκάτζετς.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του κέντρου, Larry Stambaugh, τόνισε ότι «η φύση έχει αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι και κατάφερε να  τις ξεπεράσει».

Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι πάντα μιμούνταν τη φύση για να λύσουν τα προβλήματά τους.

Για παράδειγμα, τον 15ο αιώνα στην Ιταλία ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι μελέτησε εξονυχιστικά την ανατομία των πτηνών για να σχεδιάσει την «ιπτάμενη μηχανή του».

Η συσκευή δεν απογειώθηκε ποτέ, όμως το 1903 οι αδελφοί Ράιτ κατάφεραν να κατασκευάσουν το πρώτο αεροπλάνο, έπειτα από πολλά χρόνια παρατήρησης πιγκουίνων.

Επιπλέον η «Whalepower», μια καναδική εταιρεία αιολικής ενέργειας, εμπνεύστηκε από τις μεγάπτερες φάλαινες για να σχεδιάσει τα πτερύγια των ανεμογεννητριών της.

«Η βιολογία είχε πολύ περισσότερο χρόνο -3,8 εκατομμύρια χρόνια- για να αντιμετωπίσει προβλήματα και πολλά από αυτά τα προβλήματα είναι παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα», δήλωσε ο καθηγητής George Jeronimidis από το πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία.

«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της βιολογίας είναι η απίστευτη ικανότητα προσαρμογής στις μεγάλες αλλαγές. Όταν κάποια είδη εξαφανίζονται, άλλα είδη εξελίσσονται. Από τον μηχανισμό προσαρμογής μπορούμε να μάθουμε πράγματα και να τα ενσωματώσουμε στο περιβάλλον μας», κατέληξε ο καθηγητής.

econews

Σχόλια