Φάλαινες πιλότοι ξεβράστηκαν στη Σκωτία – Συγκινητική επιχείρηση διάσωσης (video)

0
22

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Είκοσι έξι φάλαινες πιλότοι ξεβράστηκαν το πρωί της Κυριακής σε παραλία του χωριού Pittenweem, στις ανατολικές ακτές της Σκωτίας.

Πάνω από 12 φάλαινες πέθαναν, ενώ οι διασώστες προσπαθούν να σώσουν τις υπόλοιπες.

Χθές, δεκάδες διασώστες έδωσαν μάχη για να κρατήσουν τις φάλαινες ζωντανές, χρησιμοποιώντας βρεγμένες κουβέρτες.

Κατά τη διάρκεια της παλίρροιας δέκα από τις φάλαινες παρασύρθηκαν πίσω στο νερό και όλοι ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να παραμείνουν στη θάλασσα.

Εκτιμάται ότι οι φάλαινες πιλότοι, μήκους έξι μέτρων, έχασαν τον προσανατολισμό τους και ξεβράστηκαν στην ακτή ακολουθώντας μια άρρωστη φάλαινα.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, Ali Jack, εξέφρασε φόβους ότι οι δέκα φάλαινες που επιβίωσαν ίσως ξεβραστούν και πάλι στην ακτή ή πεθάνουν από στρες.

«Ελπίζουμε να επιβιώσουν και οι δέκα φάλαινες- όμως θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι 50 – 50. Τώρα όλα εναπόκεινται στα ζώα. Οι διασώστες δεν θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι παραπάνω», τόνισε.

Νεκρές φάλαινες στη Φλόριντα

Πάνω από 20 φάλαινες πιλότοι ξεβράστηκαν σε παραλία στη Νότια Φλόριντα το Σάββατο.

Οι αρχές έδρασαν άμεσα, ενώ στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν επίσης κάτοικοι και εθελοντές. Παρά τις προσπάθειες ωστόσο, οι περισσότερες φάλαινες δεν τα κατάφεραν.

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου πέντε φάλαινες μεταφέρθηκαν στο Ινστιτούτο του πανεπιστημίου «Florida Atlantic University» για αποκατάσταση.

Οι υπόλοιπες πέθαναν από φυσικά αίτια ή υπεβλήθησαν σε ευθανασία λόγω της κατάστασής τους.

econews

Σχόλια