ΔΕΗ: €500 εκατ. χρωστούν τα νοικοκυριά – Σκέψεις για αφαίρεση των επιβαρύνσεων

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δυσβάσταχτο για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά αποδεικνύεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος όπως αποδεικνύουν οι οφειλές ιδιωτών ύψους 500 εκατ. Ευρώ προς τη ΔΕΗ.

Ακόμα 200 εκατ. Ευρώ οφείλει στη ΔΕΗ το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της ΔΕΗ που επικαλείται η “Ημερησία” σε σύσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και τους Αρθούρο Ζερβό και Κωνσταντίνο Θέο, πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΔΕΗ αντίστοιχα, τονίστηκε ότι θα μπορούσε να γίνει και συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο (φόροι, φόροι μισθωτών υπηρεσιών κ.λπ.).

Επιπλέον ως σκέψη έπεσε και η απαλλαγή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, όπως δημοτικά τέλη κ.λπ.

Πηγές σημείωναν ότι από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα εξεταστεί η δυνατότητα συμψηφισμού με το ΦΠΑ που αποδίδει η εταιρεία, θα ελεγχθούν οι οφειλές όπως π.χ. ποσό 55 εκατ. που χρωστά το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και το δάνειο της ΕΤΕπ, το οποίο δεν έχει εκταμιευτεί για τη ΔΕΗ.

Κορυφαίο στέλεχος της επιχείρησης έλεγε μετά το τέλος της συνάντησης ότι ρυθμίστηκαν τα δάνεια της ύψους 525 εκατ. ευρώ που έληγαν το πρώτο εξάμηνο και επιμηκύνθηκαν για τον Ιούνιο του 2013.

Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει έντονο, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην πληρώνει τους προμηθευτές της,  προκειμένου να διατηρεί σχετική ρευστότητα.

Στη συνάντηση ετέθη και το ζήτημα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα εκείνο της option που έχει η ΔΕΗ για απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης παροχής αερίου. Η ΔΕΗ, όπως τόνιζε στέλεχός της, δεν πρόκειται να την ενεργοποιήσει. Όμως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποζημιωθεί.

Το θέμα θα το εξετάσει η ΔΕΗ μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, όπου κι έχει μεταβιβαστεί η ΔΕΠΑ λόγω της επικείμενης αποκρατικοποίησής της.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέας αύξησης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τα στελέχη δεν αποκάλυψαν κάποια τέτοια πρόθεση.

Υπενθυμίζεται πως το ΥΠΕΚΑ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο νέας αύξησης εντός του 2012, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΗ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Επιχείρηση πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους παραγωγής στους Έλληνες καταναλωτές.

econews

Σχόλια