ΠΑΣΥΦ: να ανακοινωθεί η απόδοση όλων των ΑΠΕ – Στοχοποιούνται τα Φ/Β

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ δεν ανακοινώνει τον βαθμό απόδοσης των επενδύσεων (IRR) των υπολοίπων τεχνολογιών ΑΠΕ που μετέχουν στην ηλεκτροπαραγωγή παρά μόνο των φωτοβολταϊκών εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΦ .

Ο ΠΑΣΥΦ θεωρεί ότι στα πλαίσια της αντικειμενικής και χρηστής μεταχείρισης θα πρέπει να ζητηθεί να ανακοινωθούν από τη  ΡΑΕ (όπως έγινε και στα φωτοβολταϊκά) τα IRR για  κάθε τεχνολογία.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «είναι φανερό ότι τα φωτοβολταϊκά έχουν στοχοποιηθεί και αυτό φαίνεται από όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από πλευράς ΥΠΕΚΑ, αλλά και από αυτές που δρομολογούνται, καθώς όλες αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Εκτός από το ότι αποφεύγεται να ανακοινωθούν τα  IRR, μια σειρά πεπραγμένων και προγραμματιζόμενων κινήσεων επιβεβαιώνουν την στοχοποίηση, αναφέρει χαρακτηριστικά».

Ενδεικτικά:

1) η ανακοίνωση  αναστολής αδειοδοτήσεων μονο για φωτοβολταϊκά παρ” ότι το feed-in-tariff κατέβηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα  και σε απόσταση αναπνοής από το grid parity (ισοτιμία δικτύου).

2) ο ισχυρισμός  ότι έχουν επιτευχθεί οι εθνικοί στόχοι παρ” ότι τα συνδεδεμένα έργα φωτοβολταϊκών δεν ξεπερνούν τα 1000 MW έναντι στόχου 2400 MW (η συμβασιοποίηση δεν σημαίνει και υλοποίηση, ειδικά με την έλλειψη ρευστότητας που έχουν οι τράπεζες).

3) η διαρροή μέσω δημοσιογραφικών πληροφοριών ότι θα υπάρξει έκτακτη εισφορά 20% επί του τζίρου μόνο στα φωτοβολταϊκά και μάλιστα για λογαριασμό του διαχειριστή.

4) το ότι δεν εφαρμόστηκε καμιά νομοθετική ρύθμιση που ενίσχυε το ταμείο των ΑΠΕ από εκείνες που είχαν ψηφιστεί για την βελτίωση των οικονομικών του ΛΑΓΗΕ.

5) το ότι γίνεται παρέμβαση και καταστρατήγηση των συμβάσεων στα φωτοβολταϊκά παρ” ότι δεν  χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από την αγορά, σε αντίθεση με άλλες χώρες που η χρηματοδότηση γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Οι προθέσεις του ΥΠΕΚΑ είναι εμφανείς από το ότι δεν διαψεύδει τις δημοσιογραφικές  πληροφορίες για την έκτακτη εισφορά όπως όφειλε προς καθησυχασμό της αγοράς. Οφείλει όμως να γνωρίζει ότι μια Εισφορά 20% επί του τζίρου, πρακτικά σημαίνει: 100% εισφορά επί των κερδών +35% κανονικός φόρος επιχειρήσεων +12% τόκος. Σύνολο, επιβάρυνσης 147% επί των κερδών. Ποια επιχείρηση είναι βιώσιμη με τέτοια εξίσωση; Εκτός και αν τα μαθηματικά δεν είναι ίδια για όλους», καταλήγει ο ΠΑΣΥΦ.

Σχόλια