Η κάνναβη μειώνει το IQ των νέων ανθρώπων – Νέα έρευνα

0
60

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Νέοι άνθρωποι που καπνίζουν κάνναβη διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο σημαντικής και μη αναστρέψιμης υποβάθμισης της νοημοσύνης τους, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, διεθνής ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνθρωποι που ξεκίνησαν τη χρήση κάνναβης σε ηλικία κάτω των 18, όταν ακόμα ο εγκέφαλος αναπτύσσεται, υποφέρουν από σημαντική μείωση του δείκτη νοημοσύνης IQ.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε σε χρονικό ορίζοντα 20 ετών συμμετείχαν περίπου 1000 άτομα από την περιοχή Ντάνεντιν της Νέας Ζηλανδίας.

Η πρώτη αξιολόγηση των συμμετεχόντων ξεκίνησε κατά την παιδική ηλικία και συνεχίστηκε κατά την ενήλικη ζωή τους όταν αυτοί βρέθηκαν σε ηλικία μέχρι 38 ετών.

Αφού έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα ή η χρήση ναρκωτικών, αλλά και η εκπαίδευση, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συστηματικοί χρήστες κάνναβης σε νεαρή ηλικία είχαν χαμηλότερο IQ.

Μάλιστα η μείωση της νοημοσύνης βρισκόταν σε ευθεία αναλογία με το επίπεδο της κατανάλωσης κάνναβης, ενώ το φαινόμενο ήταν εντονότερο σε όσους ξεκίνησαν τη χρήση ως έφηβοι.

Η διακοπή ή μείωση της χρήσης δεν οδήγησε σε ανάκαμψη του IQ το οποίο έδειξε μείωση έως και οκτώ βαθμούς στους νεαρούς χρήστες.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η συστηματική χρήση κάνναβης συνδέεται με νευροψυχολογικές αδυναμίες, ενώ κατά την εφηβεία, όταν και ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κριτικό στάδιο της αναπτυξιακής του πορείας, επιφέρει νευροτοξικές μεταβολές.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η χρήση της κάνναβης είναι τηρουμένων των αναλογιών «ασφαλής» στους ενηλίκους αλλά μπορεί να αποβεί καταστροφική στα νεαρά άτομα.

Σημειώνουν τέλος πως η κάνναβη ενδέχεται να είναι ένας παράγοντας που δικαιολογεί τη χαμηλή απόδοση ορισμένων ατόμων κατά τη νεότητά τους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην αμερικανική Επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

econews

Σχόλια