Δύσκολη και ακριβή η μετάβαση από τα πυρηνικά στις ΑΠΕ

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Γερμανία ίσως αναγκαστεί να επιβραδύνει τη μετάβασή της στην “πράσινη” ενέργεια εξαιτίας του τεράστιου κόστους που συνεπάγεται η απομάκρυνση από τα πυρηνικά, παραδέχθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πήτερ Αλτμάγιερ.

Έτσι, μια ενδεχόμενη εκτόξευση των λογαριασμών ρεύματος στη Γερμανία ένα χρόνο πριν τις γενικές εκλογές βάζει στον “πάγο” τα φιλόδοξα σχέδια του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ για κάλυψη του κενού που αφήνει η πυρηνική ενέργεια με ΑΠΕ.

Ο κ. Αλτμάγιερ παραδέχθηκε πως η ταχεία και ακριβή, λόγω υψηλών εγγυημένων τιμών, εξάπλωση των ΑΠΕ στη Γερμανία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ με αυτούς τους ρυθμούς θα καταγραφεί πλεόνασμα ηλεκτροπαραγωγής.

Ο γερμανικός βραχίονας του σουηδικού ενεργειακού Ομίλου Vattenfall υπολόγισε ότι η μετάβαση από τα πυρηνικά στις ΑΠΕ μεταφράζεται σε 30% ακριβότερους λογαριασμούς ρεύματος για τους Γερμανούς, τη στιγμή που οι απαιτούμενες επενδύσεις θα ανέλθουν σε 150 δισ. Ευρώ.

Μεγάλο θύμα μιας πιθανής επιβράδυνσης της πορείας μετάβασης στην “πράσινη” ενέργεια θα είναι ο κλάδος των αιολικών, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη κόστη υψηλότερα των αναμενομένων και ρυθμιστικά προβλήματα που αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μέρκελ αναμένεται να επικυρώσει προσχέδιο νόμου για την εξάπλωση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Κοντολογίς, η Γερμανία βρίσκεται σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι, όπου η μετάβαση στις ΑΠΕ δεν φαντάζει τόσο απλή υπόθεση.

econews

Σχόλια