Συλλήψεις εμπρηστών σε Χίο και Ζάκυνθο – Καταστροφή στην Εύβοια

0
24

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα βοσκός, ηλικίας 24 ετών, συνελήφθη την Κυριακή για 12 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Χίο το τελευταίο χρονικό διάστημα και για τρεις που είχαν εκδηλωθεί πέρυσι.

Σύμφωνα με το «Έθνος», η σύλληψή του έγινε με την αυτόφωρο διαδικασία, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 5.20 σήμερα το πρωί το πρωί, στη Ράχη Καρδαμύλων.

Κατά την απολογία του, ομολόγησε 14 ακόμη πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν φέτος στο βόρειο τμήμα της νήσου Χίου και τρεις που είχαν σημειωθεί το 2011 και αύριο θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου.

Στη Ζάκυνθο συνελήφθη ο Κ. Ν., 61 ετών, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 23 του μηνός στην περιοχή Κοιλιωμένο.

Οδηγήθηκε την περασμένη Παρασκευή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, με την κατηγορία του εμπρησμού δάσους από πρόθεση και το Σάββαστο στον Ανακριτή, με απόφαση του οποίου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Από τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία των Ανακριτικών Γραφείων του Πυροσβεστικού Σώματος σχηματίστηκαν δικογραφίες για πρόκληση εμπρησμού σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε βάρος 250 ατόμων: 26 για πρόθεση και 224 για αμέλεια.

Στο πλαίσιο της αυτοφώρου διαδικασίας συνελήφθησαν 82 άτομα, 17 για εμπρησμό από πρόθεση και 65 για εμπρησμό από αμέλεια. Προφυλακιστέα κρίθηκαν δύο εκ των παραπάνω ατόμων.

—Πυρκαγιά στην Εύβοια

Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις έγιναν στάχτη, στη νότιο Εύβοια, από την πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή (24/8) στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της Αχλαδερής και της Κορασίδας έζησαν εφιαλτικές στιγμές χθες το βράδυ, καθώς η πυρκαγιά πολιόρκησε τα χωριά τους.

Ο πύρινος εφιάλτης απείλησε μέσα σε λίγες ώρες για δεύτερη φορά το χωριό Αχλαδερή. Οι επίγειες δυνάμεις δημιούργησαν προστατευτικό κλοιό γύρω απο το ορεινό χωριό και την τελευταία στιγμή σταμάτησαν τις φλόγες.

Πιο τραγική η κατάσταση στον παραθαλάσσιο οικισμό Κορασίδα, όπου ο αέρας ώθησε το πύρινο μέτωπο μέσα στον οικισμό.

Η αστυνομία απομάκρυνε με ασφάλεια τους παραθεριστές και από χωματόδρομο τους μετέφερε στον οικισμό Κάλαμος.

Όλη τη νύχτα του Σαββάτου οι επίγειες δυνάμεις έδωσαν πραγματική μάχη και αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τα πύρινα μέτωπα.

Τις πρωινές ώρες η φωτιά με τη βοήθεια των εναέριων μέσων οριοθετήθηκε.

Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό Κορασίδα και οι φλόγες έγλυψαν τις αυλές των σπιτιών. Ένα σπίτι κάηκε ολοσχερώς, ενώ τρία υπέστησαν ζημιές.

Στη διάρκεια της ημέρας σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις από το Πυργί μέχρι τον Κάλαμο έγιναν στάχτη.

Σχόλια