Ο ΕΟΣ Κομοτηνής σε ορειβατική αποστολή στην Κρήτη

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με επτά μέλη του ο ΕΟΣ Κομοτηνής πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία την επταήμερη ορειβατική αποστολή στην Κρήτη από τις 11 έως τις 17 Αυγούστου.

Το ομολογουμένως δύσκολο και σφιχτό πρόγραμμα περιλάμβανε ανάβαση στις δύο ψηλότερες κορυφές της Κρήτης, τον Τίμιο Σταυρό στον Ψηλορείτη με υψόμετρο 2456 μέτρα και τις Πάχνες στα Λευκά Όρη με υψόμετρο 2453 μέτρα. Επίσης πραγματοποιήθηκε διέλευση του φαραγγιού της Σαμαριάς συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων με καθοδική πορεία από τα 1250 μέτρα μέχρι το επίπεδο της θάλασσας όπου βρίσκεται η παραλία και το χωριό της Αγίας Ρούμελης.

Στα πλαίσια της αποστολής όμως, έγινε διέλευση και άλλων μονοπατιών (όπως το φαράγγι της Αράδαινας), ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, επισκέψεις σε όμορφες παραλίες, γνωριμία με φιλόξενους ανθρώπους και δοκιμή γευστικότατων Κρητικών εδεσμάτων.

Η αρχή έγινε με το Ηράκλειο, όπου τα μέλη περιηγήθηκαν στο κέντρο και το λιμάνι της πόλης. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Λιοντάρια, στο Γκούλε, στο Αρχαιολογικό μουσείο, στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη. Στη συνέχεια η ομάδα κινήθηκε νότια στον Ζαρό Ηρακλείου όπου και διανυκτέρευσε, και την επόμενη μέρα πραγματοποίησε την ανάβαση στον Ψηλορείτη με τη βοήθεια των φίλων ορειβατών Γιώργου Σπυριδάκη και Μανώλη Ντρετάκη από τον ΕΟΣ Μοιρών. Το απόγευμα έγινε επίσκεψη στην παραλία Μάταλα και στην λίμνη του Ζαρού.

Την τρίτη μέρα η ομάδα ξεναγήθηκε στις αρχαίες πόλεις Γόρτυνα και Φαιστό και στη συνέχεια κινήθηκε δυτικά περνώντας από το Σπήλι Ρεθύμνου, επισκέφτηκε την Μονή Πρέβελης και την παραλία της με τους φοίνικες. Το βράδυ έγινε διανυκτέρευση στον Άγιο Ιωάννη Χανίων και την επόμενη μέρα ανάβαση στα Λευκά Όρη. Το απόγευμα τα μέλη πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Φραγκοκάστελο και μέσω μονοπατιού από τον Άγιο Ιωάννη μπόρεσαν να δουν το ηλιοβασίλεμα στην νότια Κρήτη.

Την πέμπτη μέρα η ομάδα πραγματοποίησε διέλευση του φαραγγιού της Αράδαινας (Διαδρομή 5,5 Χλμ) και κατέληξε στην παραλία του Μαρμαρά. Από εκεί κινήθηκε ανατολικά μέσω μονοπατιού και αφού πέρασε το Λουτρό κατέληξε στα Γλυκά Νερά (Παραλιακή Διαδρομή 7,5 Χλμ). Στη συνέχεια η ομάδα κινήθηκε προς Χανιά όπου και διανυκτέρευσε. Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε η καθοδική διέλευση του φαραγγιού της Σαμαριάς από τον Ομαλό μέχρι την παραλία της Αγίας Ρούμελης (Διαδρομή 16,0 Χλμ) και επιστροφή στα Χανιά μέσω της Χώρας Σφακίων.

Την έβδομη και τελευταία μέρα η ομάδα επισκέφτηκε τους τάφους των Βενιζέλων και την παραλία στα Φαλάσαρνα. Η όμορφη και γεμάτη ορειβατική αποστολή έκλεισε με μια βόλτα στην παλιά πόλη και στο λιμάνι των Χανίων.

Η αποστολή του ΕΟΣ Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε από τους :
Ιορδανίδου Ειρήνη, Καζακοπούλου Γεωργία, Αθανασιάδη Στέλιο, Γκερδεμελή Αδνάν και Αποστολακάκη Αβραάμ, και τους υπεύθυνους των αναβάσεων Ζουμπούλογλου Ηλία και Ξαγοραράκη Χρήστο.

Σχόλια