Γενετικά μεταλλαγμένο βακτήριο παράγει καθαρό καύσιμο

0
18

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ) μετάλλαξαν το βακτήριο εδάφους Ralstonia eutropha για να παράξουν ισοβουτανόλη, μια ουσία που μπορεί να αναμειχθεί με τη βενζίνη, δίνοντας ένα υγρό καύσιμο με μικρότερες εκπομπές ρύπων.

Στη φυσική του μορφή, το βακτήριο αποθηκεύει τον άνθρακα του περιβάλλοντος χώρου σε μορφή πολυμερούς, παρόμοιου με τα πλαστικά που παράγονται από το πετρέλαιο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη γενετική μηχανική -προσθέτοντας ορισμένα νέα γονίδια και μεταλλάσσοντας ορισμένα υπάρχοντα- για να παράξουν ισοβουτανόλη αντί για πλαστικό.

Το μεταλλαγμένο Ralstonia eutropha παράγει την ισοβουτανόλη, η οποία αποσπάται ενόσω συνεχίζεται η παραγωγική διαδικασία. Πρόκειται για μια εξέλιξη από προηγούμενα πειράματα όπου ένα μικρόβιο παράγει μια χημική ουσία, αλλά πρέπει πρώτα να καταστραφεί ώστε αυτή να συλλεχθεί.

Σε συνθήκες εργαστηρίου, οι επιστήμονες του ΜΙΤ παρήγαγαν ισοβουτανόλη χρησιμοποιώντας τη φρουκτόζη ως πηγή άνθρακα.

Στόχος είναι το μικρόβιο να απορροφήσει το διοξείδιο του άνθρακα ως πηγή άνθρακα και εκτιμούν ότι με μικρές διαφοροποιήσεις θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν για την απορρόφηση άνθρακα από διάφορες πηγές, ακόμα και από τα αστικά απορρίμματα.

Η ισοβουτανόλη είναι ένα βιομηχανικό χημικό, που προέρχεται από το πετρέλαιο, αλλά και από διαφορετικούς καρπούς βιομάζας, οπότε και ονομάζεται βιοβουτανόλη, η οποία θεωρείται ως πολλά υποσχόμενο υποκατάστατο της βενζίνης.

Η ανάμειξη της βιοβουτανόλης με τη βενζίνη (σε ποσοστό μέχρι 85%) παράγει ένα καύσιμο με υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

econews

Σχόλια