Σκιάθος: δράσεις για την προστασία παραλιών από οικολογική καταστροφή

0
39

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με σκοπό την άμεση έκδοση οδηγίας προς τους επισκέπτες της παραλίας Λαλάρια καθώς και τους ιδιοκτήτες των τουριστικών σκαφών που δραστηριοποιούνται στην εκτέλεση περιηγητικών πλόων στη συγκεκριμένη παραλία, ώστε να απαγορευθεί η λήψη και απομάκρυνση  των χαρακτηριστικών βότσαλων (λαλάρια), τα οποία δημιουργούνται φυσικά μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» απευθύνθηκε στο Λιμενάρχη Σκιάθου Υποπλοίαρχο ΛΣ κ. Κατσάμπα Νικόλαο, για παροχή συνδρομής του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η αλλοίωση του μοναδικού τοπίου είναι αισθητή εν συγκρίσει με τα δέκα προηγούμενα χρόνια, σε βαθμό μη αντιστρεπτό, ώστε να θεωρείται επιβεβλημένη η προστασία της παραλίας για να διατηρηθεί, τουλάχιστον στην υφιστάμενη κατάσταση χωρίς περαιτέρω υποβάθμιση.

Ο Λιμενάρχης Σκιάθου ανταποκρίθηκε άμεσα με την έκδοση σχετικής οδηγίας, προς ενημέρωση των ιδιοκτητών τουριστικών σκαφών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς και των μεταφερομένων περιηγητών-τουριστών, σχετικά με απαγόρευση λήψης-απομάκρυνσης βότσαλων (λαλάρια) από την παραλία, ενημερώνοντας τους συγχρόνως για την επιβολή νόμιμων κυρώσεων, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης.

Άμεση και αποτελεσματική ήταν ακόμα η κινητοποίηση της Λιμενικής Αρχής, όταν με πρωτοβουλία του Συλλόγου «η Σκιάθος» απεστάλη  στις 17 Ιουλίου, επιστολή προς τη ΔΕΗ (Υπεύθυνο Δικτύου) με  θέμα “Ρύπανση παραλίας Αγίας Ελένης από καλώδια της ΔΕΗ”. Στην επιστολή δινόταν έμφαση στην εικόνα που παρουσίαζε το παραπάνω σημείο, εξαιτίας των καλωδίων που είχαν αποκαλυφθεί, αποτελώντας εστία κινδύνου και ρύπανσης με πιθανές νομικές επιπτώσεις σε περίπτωση ατυχήματος, απαξιώνοντας την ομορφιά της παραλίας.

Η παραπάνω ενέργεια  κοινοποιήθηκε στον Λιμενάρχη Σκιάθου  κ. Κατσάμπα Νικόλαο, ο οποίος ενήργησε προς την  ίδια κατεύθυνση, αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο στο υπεύθυνο τμήμα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την άμεση ανταπόκριση της Υπηρεσίας, ώστε να επιληφθεί της κατάστασης και να απομακρυνθούν τα καλώδια, ευπρεπίζοντας τον περιβάλλοντα χώρο.

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ή Σκιάθος» ευχαριστεί θερμά τον Λιμενάρχη Σκιάθου για την άριστη συνεργασία και την ευαισθησία που επέδειξε.

Σχόλια