Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ζάκυνθο για τον τερματισμό της υπεραλίευσης

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εβδομάδων Θαλασσών διοργανώνει το ΜΕDASSET σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό «Πλατύφορος», με τη συμμετοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) και την υποστήριξη του OCEAN2012.

Από τις 20 έως τις 27 Αυγούστου, στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου (Πλατεία Σολωμού), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έκθεση φωτογραφίας καθώς και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ  “End of the Line”, με την ευγενική παραχώρηση των χώρων από το Δήμο Ζακύνθου και τον Κινηματογράφο «Φώσκολος».

Η έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη θάλασσα και τον άνθρωπο, θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τη Δευτέρα 20 έως τη Δευτέρα 27 Αυγούστου (ώρες λειτουργίας 8μμ-10μμ). Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τα θαλάσσια είδη και οικοσυστήματα της Μεσογείου, για την υπεραλίευση και για το πώς επηρεάζει η υπεραλίευση την κοινωνία και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 21:00 θα γίνει προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “End of the Line” που αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της υπεραλίευσης.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πλατύφορος και το ΜΕDASSET. Θα μιλήσουν ο κος Κωνσταντίνος Στεργίου, Καθ. Ιχθυολογίας-Αλιευτικής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ο κος Δρόσος Κουτσούμπας, Πρόεδρος του ΕΘΠΖ  και  Αναπλ. Καθ. Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (για την περίοδο 2007-12) κα. Ρόδη Κράτσα.

Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 22:30, μετά την προβολή της ταινίας, θα γίνει ειδική φωτογράφιση των παρευρισκόμενων, για την οποία οι συμμετέχοντες θα παραταχθούν σε σχήμα ψαριού.

Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο οι πολίτες της Ευρώπης καλούν τους πολιτικούς να λάβουν γενναίες αποφάσεις το 2012 που θα δώσουν τέλος στο άδειασμα των θαλασσών και στις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές, στέλνοντας το μήνυμα: «Σταματήστε την υπεραλίευση, πριν καταρρεύσει η αλιεία»! Παρόμοιες φωτογραφίες από όλη την Ευρώπη θα παρουσιαστούν από το δίκτυο OCEAN2012 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της επικείμενης μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η οποία συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για αλλαγή προς μια βιώσιμη ευρωπαϊκή αλιεία.  Το σύντομο βίντεο «Τερματίζοντας την Υπεραλίευση» αποκαλύπτει πώς οι υπάρχουσες πολιτικές οδηγούν στην υπεραλίευση: http://vimeo.com/42686193

Τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης θα παρέχει το Σωματείο «Φωτόγραμμα».

Σχόλια