Ενέργεια: τα ορυκτά καύσιμα επιδοτούνται οι ΑΠΕ στιγματίζονται

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα ορυκτά καύσιμα κατονομάζει ως βασικό υπαίτιο της κρίσης που μαστίζει την αγορά ενέργειας η Greenpeace.

Η περιβαλλοντική ΜΚΟ τονίζει ότι οι επιδοτήσεις που δίνονται για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σημειώνει πως “την ώρα που οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μπαίνουν για άλλη μία φορά άδικα στο στόχαστρο, τα ορυκτά καύσιμα -πραγματικός υπεύθυνος της κρίσης της αγοράς ενέργειας- παραμένουν βολικά στο απυρόβλητο”.

Όπως σημειώνει η Greenpeace “το 2011, τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) επιδοτήθηκαν με σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, επιβαρύνοντας κατά κύριο λόγο τους καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αν σε αυτό το κόστος προστεθούν οι επιδοτήσεις (άμεσες και κρυφές) στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και το εξωτερικό της κόστος (που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως), τότε το συνολικό κόστος από τα ορυκτά καύσιμα που επιβαρύνει την οικονομία, εκτοξεύεται σε πολλά δισ. ευρώ κάθε χρόνο”.

H ΜΚΟ κάνει λόγο για “συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια” στοχοποίησης και στιγματισμού των ΑΠΕ , οι οποίες κατηγορούνται για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας. Στον αντίποδα, οι πρωτοβουλίες για την κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα κρίνονται από αναιμικές έως ανύπαρκτες.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, οι υπερδιπλάσιες επιδοτήσεις που έλαβαν τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα σε σύγκριση με τις ΑΠΕ το 2011, αποδεικνύουν ότι εκεί εντοπίζεται η πραγματική αιτία του προβλήματος και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Greenpeace ζητά απ” την κυβέρνηση:

*Να στηρίξει τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, ως τις μόνες λύσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ενεργειακού τομέα, την προστασία των καταναλωτών και τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

*Να καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα και να αναδιαρθρώσει την αγορά ενέργειας ώστε να αποτυπώνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα των ΑΠΕ απέναντι στα ορυκτά καύσιμα.

*Να καταργήσει το ΕΤΜΕΑΡ και να ενσωματώσει το κόστος ενίσχυσης των ΑΠΕ στο κόστος εμπορίας των προμηθευτών.

*Να εκπληρώσει τους εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ (2020) ως ελάχιστη βάση.

*Να θέσει στόχο 100% ΑΠΕ και απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050.

Σχόλια