Υπεράκτιο αιολικό πάρκο-μαμούθ “σκοντάφτει” σε θαλάσσιο κήτος

2
16

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η κατασκευή του υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 25.000 Μεγαβάτ που σχεδιάζουν οι γερμανικές εταιρείες E.ON και RWE θα καθυστερήσει διότι τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση του δελφινοειδούς που ακούει στο όνομα φώκαινα ή γουρουνόψαρο.

Οι δύο εταιρείες διαθέτουν εκατομμύρια Ευρώ για την ανάπτυξη τεχνολογιών μείωσης του θορύβου που παράγουν οι ανεμογεννήτριες στον πυθμένα κατόπιν της προειδοποίησης περιβαλλοντικών φορέων για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ακοή των κητωδών.

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η απώλεια της ακοής καταδικάζει τις φώκαινες σε θάνατο.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει την υλοποίηση του γιγάντιου αιολικού πάρκου –έκτασης οκτώ φορές όσο η Νέα Υόρκη– μέχρι το 2030.

Η εγκατάσταση τεχνολογιών απορρόφησης του θορύβου ανέρχεται στο 0,5% του συνολικού προϋπολογισμού και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κύματος φυσαλίδων γύρω από το σημείο εισόδου της ανεμογεννήτριας στο θαλάσσιο πυθμένα ώστε να περιοριστεί η διάχυση των ηχητικών κυμάτων.

Στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική ενδημούν 230.000 φώκαινες, οι οποίες εκμεταλλεύονται την ακοή τους για να πλεύσουν, να εντοπίσουν θηράματα, αλλά και συντρόφους για την αναπαραγωγή του είδους.

econews

2 Σχόλια

 1. Προς κον.ΑΣΗΜΑΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
  Υφυπουργό Ενέργειας
  ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ

  Κύριε Υφυπουργέ

  Οφείλετε άμεσα η να αλλάξετε την τελευταία απόφαση σας η να παραιτηθείτε ,διότι μεσούσης της Νέας Ελληνικής Τραγωδίας ,Εσείς παίρνετε αποφάσεις που επιταχύνουν την πτώχευση της χώρας ,αφού ευθέως πείθουν τις ελάχιστες απομείνασες δυνάμεις παραγωγής ότι το Κράτος έχει συνέχεια και συνέπεια μόνο για λίγους και για τους πολλούς έχει μόνο περισσεύματα ανέχειας και ασυνέπειας . Αφου η κα ΚΑΤΣΕΛΗ τα έκανε μπάχαλο με την αυθαίρετη και νομικά έωλη κατάργηση του ΑΝ.Νόμου τον Ιανουάριο του 2010, αφου η κα ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ με τα αγροτικά έκανε κάποιους πλούσιους εν μια νυχτί μέσω των ακριβοπληρωμένων φακέλων –αιτήσεων των αγροτών και η κα ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, με την υποτιθέμενη διόρθωση των λαθών της κας ΚΑΤΣΕΛΗ, λειτούργησε ως πριγκίπισσα μοιράζοντας λεφτά στους πρίγκιπες των φωτοβολταϊκών και πετώντας εκτός Αν Νόμου τους Πληβείους , ήρθατε Εσείς με την τελευταία σας απόφαση για την τιμολογιακή πολιτική στις Α.Π.Ε [Φωτοβολταϊκά , ιδιαίτερα τα οικιακά και τα μικρά] και θάψατε κυριολεκτικά την μόνη αγορά της χώρας που είχε σοβαρές πιθανότητες να αναπτυχθεί ανταγωνιστικά και να δημιουργήσει υποδομές Νέας Οικονομίας στην χώρα.
  Η απόφαση σας ,που φροντίσατε να δημοσιεύσετε Παρασκευή 4μμ ,όταν, όσοι μπορούν πλέον, είχαν φύγει για ολιγοήμερες διακοπές λόγω του Δεκαπενταύγουστου, δημιουργεί αυτόματα τα εξής μεγάλα προβλήματα και παράγει αμφιβολίες σοβαρές για τις προθέσεις σας και την επάρκεια αυτών που πήραν αυτή την απόφαση. Αναλυτικότερα.
  1ον] Θέτει εκτός αγοράς 25.000-30.000 θέσεις εργασίας νέων ανθρώπων και ιδιαίτερα Νέων Επιστημόνων. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για την άμεση έξοδό σας από την Κυβέρνηση σε μια εποχή που η ανεργία των Νέων αγγίζει το 54% ,αλλά δεν κάνατε μόνο αυτό .
  2ον]Χιλιάδες Οικογένειες των οποίων ο εισοδηματικός προϋπολογισμός βάλλεται από παντού τα 2 τελευταία χρόνια με περικοπές και χαράτσια ,προσέβλεπε σε μια μακροχρόνια στήριξη του εισοδήματός των, μέσω παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά στην στέγη του . Σε όλους αυτούς είπατε ,με την απόφασή σας, να ξεχάσουν αυτόν τον προγραμματισμό τους, διότι για Εσάς προηγούνται οι λίγοι Μεγάλο-Επενδυτές απέναντι στους οποίους το Κράτος πρέπει να είναι φερέγγυο και να τους διευκολύνει και όχι να συνδυάσει με διάχυση των αποτελεσμάτων της Αναπτυξιακής πολιτικής του σε όσο το δυνατόν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, ώστε να στηριχτεί το αδύναμο πέπλο αντοχής και συνοχής που διαχέεται , με ιδιαίτερα σκληρούς Όρους, στην κοινωνία σήμερα.
  3ον] Είπατε με την απόφασή σας στον Έλληνα πολίτη, που πληρώνει μέσω της ΔΕΗ το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ότι αυτός δεν δικαιούνται πλέον των υπαρχόντων μέχρι σήμερα προνομίων που ο ίδιος πληρώνει ,αλλά αυτά θα μεταβιβάζονται μόνο σε κάποιους με πολλά λεφτά και αυτός [ο πολίτης] θα συνεχίσει απλώς να πληρώνει.
  4ον]Λένε, οι άνευ ονόματος Σύμβουλοί σας στο θέμα αυτό με παραπληροφόρηση στο τύπο, ότι μειώθηκε το κόστος εξοπλισμού και εγκατάστασης και για αυτό μειώσατε τις τιμές ,εξισώνοντας τις τιμές των οικιακών εγκαταστάσεων με τις τιμές των εδαφικών και μεγαλυτέρων εγκαταστάσεων . Είναι άσχετοι η ψεύτες , διοτι μια οικιακή εγκατάσταση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ένα πάρκο και το κόστος της δεν έχει μειωθεί οσο ισχυρίζονται οι κριπτόμενοι και εξυπηρετούντες κάποια συμφέροντα υποστηρικτές σας .Αν θέλουν ας αποκτήσουν ενυπόγραφο δημόσιο λόγο και τότε ενώπιον της κοινωνίας θα πάρουν τις απαντήσεις τους .
  Ενημερωτικά σας λεω ,επειδη ξέρω το θέμα καλύτερα από Εσάς και τους Συμβούλους σας ,ότι ακόμη και εάν δεχτούμε ότι το κόστος ενός Πάρκου μπορει να φτάσει σήμερα στο 1 με 1,3 ε/w στα οικιακά ένα απλά αξιόπιστο σύστημα δεν μπορει να κατέβει από 1,9-2ε/w, δεδομένου και του Φ.Π.Α που πληρώνουν τα οικιακά .Άρα η διαφορά κατασκευής είναι της τάξεως του 50-70% . Πως λοιπόν εξισώνεται η τιμή πώλησης ενός εδαφικού Πάρκου με ένα οικιακό? Ο μικρός επενδυτής λοιπόν θα κάνει την επένδυση του με δυσμενέστερους Όρους από τον μεγαλύτερο και αυτή η άποψη είναι πλέον για Βραβείο πολιτικού ΝΟΜΠΕΛ εάν υπήρχε ,ιδιαίτερα δε σε μια κοινωνία σαν την δική μας και αυτήν την περίοδο.
  5ον] Είπατε ότι τα FAST TRACK σχέδια δεν περιλαμβάνονται στις προβλέψεις της απόφασής σας . Θα πρέπει να δικαιολογήσετε στον Έλληνα Οικογενειάρχη γιατί δεν περιλαμβάνονται ? Πόσες θέσεις εργασίας δημιούργησαν και θα δημιουργούσαν τα Οικιακά Φωτοβολταϊκά και πόσες θέσεις τα Φ/Πάρκα μεγάλου σχεδιασμού μέσω FAST TRACK .Ούτε 1/10 δεν είναι . Τότε γιατί τα εξαιρείται ? Εξυπηρετείται κάτι και κάποιους και εάν όχι δώστε πειστικές απαντήσεις στην κοινωνία .
  6ον]Είπατε ότι οδηγηθήκατε στην απόφαση σας διοτι κινδύνευε η αγορά ενέργειας με κατάρρευση ,αφου πέραν των άλλων έφαγαν τα λεφτά της ΔΕΗ κάποιες εταιρίες [ENERGAκ.λ.π.] [Δελτίο Τύπου του Υπουργείου σας.]Δηλ. λέτε στους Έλληνες πολίτες Οικογενειάρχες ότι επειδη οι εταιρίες αυτές έφαγαν τα λεφτά της Δ.Ε.Η θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί την ζημιά και όχι αυτοί που άφησαν τις εταιρίες αυτές να φάνε τα λεφτά ..

  Κύριε Παπαγεωργίου
  Εάν δεν είστε σε διατεταγμένη υπηρεσία αποδείξτε το .
  Πάρτε πίσω την απόφαση σας και στηρίξτε τα μικρά επενδυτικά σχέδια των Ελλήνων πολιτών τουλάχιστον. Αναφέρομαι στην εντελώς ειδική κατηγορία των Οικιακών Φωτοβολταϊκών και στα μικρά προσωπικά πάρκα , διοτι η κρίση θα ξεπερασθεί μόνο εάν η κοινωνία αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας έστω και με επί μέρους μικρές εκκινήσεις . Με τέτοιες αποφάσεις δημιουργείται κλίμα και ψυχολογία πτώχευσης και πλήρους ανυποληψίας του Κράτους στην κοινωνία και αυτό είναι πάντα ιστορικά ο προθάλαμος και της τυπικής πτώχευσης .
  Αυτές οι πολιτικές και απόψεις ήταν πάντοτε επικίνδυνες για την χώρα, τώρα καταντούν τραγικές και μεταφέρουν τα χαρακτηριστικά τους και στον φέροντα τις απόψεις, δημιουργώντας και την ανάλογη σχέση του με την κοινωνία .
  Τέτοιου είδους [νοοτροπίας και περιεχομένου αποφάσεις ] δεν επηρεάζουν μόνο το επιμέρους [τα φωτοβολταϊκά ] αλλά και το όλον αποθαρρύνοντας κάθε διάθεση ενεργοποίησης επενδυτικών πρωτοβουλιών ,αφου το Κράτος είναι ενιαίο ,άρα και η ανυποληψία του θα επικρατήσει ως άποψη για το σύνολο των σχέσεων μαζί του.
  Δεν μπορει επίσης να ισχυρίζεστε ότι η ανερμάτιστη Διοίκηση ενός μονοπαραγωγικού και μονοπωλιακού ενεργειακού γίγαντα όπως είναι η Δ.Ε.Η υποστηρίζει ότι θα πέσει έξω λόγω των φωτοβολταϊκών και αντί να ψάξετε πως φαγώθηκαν και φαγώνονται τα λεφτά της, κόβεται τις ταρίφες των μικροεπενδυτών που βάζουν ένα Φ/βολταϊκό σύστημα στα σπίτια τους, αντί να εξορθολογήσετε τις τεράστιες σπατάλες και όχι μόνο, που γίνονται στην παραγωγική και επιχειρησιακή λειτουργία της Δ.Ε.Η . Η λογική είναι λογική κακής ποιότητας λογιστών και όχι Πολιτικών στελεχών που θέλουν να κυβερνήσουν την χώρα σε τόσο κρίσιμες στιγμές.
  Δεν μπορείτε να επικαλείσθε γενικά επιχειρήματα περί κόστους Δικτύου , όταν όλοι γνωρίζουμε ότι τα οικιακά Φωτοβολταϊκά δεν έχουν καθόλου κόστος αποθήκευσης και μεταφοράς , αφου το σπιτι παραγωγός ηλεκτροδοτεί το διπλανό του σπίτι [καταναλωτής] άμεσα μέσω του Δικτύου χαμηλής τάσης .
  Δεν μπορείτε να ενσωματώνεται στην λογική σας τα οικιακά Φ/βολταϊκά με τα μεγάλα Πάρκα, διοτι τα πρώτα δεν κοστίζουν τίποτα στην διαχείριση τους, ενώ τα μεγάλα χρειάζονται εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υποδομών της Δ.Ε.Η.
  Δεν μπορείτε να τα οικιακά με τα μεγάλα Πάρκα , διοτι μέσω της ανάπτυξης των Οικιακών Φωτοβολταϊκών , ετοιμαζόταν μια σειρά πρωτοβουλιών για τοπικές μικρές παραγωγικές Βιοτεχνίες στις περιφέρειες της Χώρας από νέους επιστήμονες για την Βιοτεχνική παραγωγη Φωτοβολταϊκών συστοιχιών . Εάν δεν σας λέει κάτι αυτό διαβάστε την Οικονομική ιστορια της Φιλανδίας τα τελευταία 30 χρόνια για να δείτε πως η NOKIA από εταιρία που παρήγαγε λάστιχα βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς της κινητής τηλεφωνίας μέσα σε μια δεκαετία , διαβάστε για την υποστήριξη της Ιταλικής Οικονομίας από τις Οικοπαραγωγές ανταλλακτικών ΦΙΑΤ τις δεκαετίες 70,80 90 η θυμηθείτε την προσφορά των βιοτεχνιών συναρμολόγησης Τηλεοράσεων αλλά και άλλων Οικιακών συσκευών στην χώρα μας τις Δεκαετίες 70,80 .

  Κύριε Παπαγεωργίου
  Με αφορμή την απόφαση σας ,θα μπορούσα να γράψω διατριβή για την επάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από πρόσωπα που παρήχθησαν από συγκεκριμένους κομματικούς μηχανισμούς και υπήρξαν επαρκείς μόνο για την υπηρέτηση αυτών των μηχανισμών και όχι της κοινωνίας .
  Όμως δεν μπορώ να καταχραστώ τον χώρο αυτής της εφημερίδας που με φιλοξενεί γι΄’αυτό σταματώ προς το παρόν εδώ με δυο τελευταίες επισημάνσεις και μια πρόταση.
  Α]Ισχυρίζεστε ότι έχουμε πολύ Ήλιο στην χώρα μας και είναι και αυτό ένας λόγος για την μείωση των εγγυημένων τιμών , κάνοντας παραλληλισμούς με ανάλογες εγγυημένες τιμές στην Ευρώπη. Την Ευρώπη κε. Παπαγεωργίου να την θυμάστε σε όλα και όχι επιλεκτικά ,διοτι η Ευρώπη έχει εδώ και χρόνια δικές της βιομηχανίες παραγωγής Φ/βολταϊκών συστοιχιών και η Γερμανία έχει εδώ και χρόνια τεράστιες αγορές πυριτίου και πολλά άλλα που δεν έχω χώρο να γράψω. Η Ευρώπη έχει άλλο φορολογικό καθεστώς, άλλο κόστος δανεισμού 3% ενώ οι μικροεπενδυτές εδώ δανείζονται με 7,8 και 10% ,η Ευρώπη έχει και πολλά άλλα [που δεν έχουμε εμείς ,όπως για παράδειγμα τις πιστοποιήσεις καλής κατασκευής και λειτουργίας των Φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που θα ήταν το πρώτο που θα έπρεπε να φροντίσετε.]Αφήστε λοιπόν την Ευρώπη προς το παρόν και ας δούμε την χώρα μας
  Β] Είναι γεγονός ότι οι προηγούμενοι από Εσάς έκαναν πολλά λάθη στον τομέα των Α.Π.Ε . Αγροτικά , γη υψηλής παραγωγικότητας , Αδειοδοτήσεις χωρίς απόλυτα διευκρινισμένο και καθαρό Νομικό πλαίσιο ,ασυδοσία στο εμπόριο του Φωτοβολταϊκού εξοπλισμού χωρίς εχέγγυα των παρεχόμενων εγγυήσεων αφου έχουμε να κάνουμε με επενδύσεις 25ετιας κ.α. Αγνόησαν επίσης την Τραπεζική συγκυρία της χώρας , με αποτέλεσμα αφενός να ευνοηθούν μόνο όσοι ήσαν εκλεκτοί των Τραπεζών αφ΄’ ετέρου να αναπτυχθεί με χυδαίους Όρους ένα παραεμπόριο Αδειών στην αγορά των Φ/βολταϊκών. Αντί λοιπόν να φροντίσετε πριν και πρώτα από όλα τις παθογένειες αυτές της αγοράς ,πήγατε κατευθείαν στα εύκολα ,δηλ. στις εγγυημένες τιμές . Καταργήσατε τα πραγματικά προβλήματα αυτής της αγοράς με την μέθοδο της νέκρωσης .Άριστα .
  Κύριε Υπουργέ
  Εάν θέλετε να κάνετε σοβαρή δουλειά στο θέμα υπάρχει ένας απλός τρόπος που και θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του όλου συστήματος των Α.Π.Ε και θα στηρίξει την ανάπτυξη της ανάλογης αγοράς .
  Μπορείτε να νομοθετήσετε για την δημιουργία αστικών συνεταιρισμών παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε στους όποιους θα γίνονται μέλη [ Οικιακοί παραγωγοί και μικροί Επενδυτές ] ώστε να μπορούν να ενταθούν σε επιδοτήσεις κονδυλίων του Ε.Σ.Π.Α [Αν.Νόμος , Εξοικονόμηση Ενέργειας κ.λ.π.] και τότε λόγω πραγματικού χαμηλότερου κόστους να πάρετε αποφάσεις αναπροσαρμογής των τιμών πώλησης .
  Εάν αποφύγετε όλα αυτά και αφήσετε την αγορά να κυλήσει μέσω της τελευταίας απόφασης σας ,τότε.
  Τα λειτουργούντα πάρκα θα πωληθούν λόγω πραγματικής υψηλής απόδοσης κεφαλαίων και νέες επενδύσεις στον χώρο θα γίνουν εάν γίνουν, μόνο από αυτούς που θα μπορούν να κάνουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας .Άρα μιλάμε για άλλη χώρα και άλλη οικονομία ,διοτι η στην χώρα μας ραχοκοκαλιά ανάπτυξης ήταν είναι και θα είναι η μικρές και μεσαίες επενδύσεις και επιχειρήσεις .

  Κύριε Παπαγεωργίου
  Αλλάξτε την απόφαση η παραιτηθείτε, διοτι οι συνομήλικοι μας συγχωρήσαμε πολλά σε πολλούς φερόμενοι με επιείκεια ανοήτως ,
  οι Νέοι σήμερα δεν επιτρέπεται να συγχωρούν τίποτα και κανένα ,εάν θέλουν να σώσουν το μέλλον τους .

  Ειλικρινά μη δικός σας , παρότι ψήφισα κόμμα εκ των στηριζόντων .
  ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ
  Υ.Γ Το κείμενο αναζητά υπογραφές υποστήριξης για να πετύχει το αίτημα που εκφράζει. Όποιος θέλει να το υπογράψει ας στείλει τα στοιχεία του .

Comments are closed.