Δέκα ΜΚΟ διαμαρτύρονται για την αποκοπή των δασών από το περιβάλλον

0
38

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τους αρμόδιους υπουργούς, δέκα μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την έκπληξη και απορία τους για τη μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αυτή διαφαίνεται από σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MOm , Greenpeace, WWF Ελλάς θεωρούν την πολιτική και διοικητική αποκοπή των δασών από το περιβάλλον αδικαιολόγητη, λανθασμένη, ατεκμηρίωτη και ασύμβατη με την εθνική προσπάθεια για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Δείτε τη σχετική επιστολή εδώ

Αντιδράσεις και από τη ΔΗΜΑΡ

Την ακύρωση της απόφασης με την οποία μετακινείται η ειδική γραμματεία Δασών από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά και η Δημοκρατική Αριστερά. Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι:

«Η άλλοτε Γενική Γραμματεία Δασών, στην οποία ανήκε και η ευθύνη της δασοπυρόσβεσης, εποπτεύονταν πολιτικά από το τ. Υπουργείο Γεωργίας. Σε πρώτη φάση, αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα αυτή από τη ΓΓ Δασών και δόθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, με το σκεπτικό ότι ήταν καλύτερα οργανωμένη -και ήταν.

Όμως, το δάσος δεν είναι ένα «αντικείμενο» προς κατάσβεση, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός, του οποίου η «ζωή» είναι αντικείμενο της δασολογικής επιστήμης, κυρίως.

Η γνώση αυτή, είναι κρίσιμος παράγοντας και για την οργάνωση της δασοπυρόσβεσης. Η επιλογή, λοιπόν, να δοθεί η ευθύνη της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, πιστεύουμε ότι, πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή προς επανεξέταση.

Αντίθετα, η μεταφορά της αρμοδιότητας των δασών, ως ειδικής γραμματείας, στο ΥΠΕΚΑ, θεωρούμε ότι ήταν μια σωστή επιλογή, αφού έτσι το δάσος υπόκειται σε μια ευρύτερη θεώρηση και αντιμετώπιση και όχι ως στενά «παραγωγικός πόρος».

Η συνολική αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ για το φυσικό περιβάλλον, ήταν μια ευνοϊκότερη ομπρέλα για μια ενιαία αντιμετώπιση όλου του φυσικού μας χώρου, τμήμα του οποίου είναι και το δάσος.

Η αποκοπή και ξεχωριστή αντιμετώπιση του δάσους από το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον και μια ενιαία χαρασσόμενη περιβαλλοντική πολιτική, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη διαχείρισή του. Τα δασικά οικοσυστήματα θα «λειτουργούν» έξω από το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον, ενώ ένας τρίτος, η Πυροσβεστική, θα έχει την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης!

Πέραν των ανωτέρω η διοικητική αναστάτωση που θα προκαλέσει αυτη η αναιτιολόγητη μετακίνηση σε μια φάση που η χώρα οφείλει να επικεντρωθεί στην διοκητική ανόρθωση και εκσυγχρονισμό των δομών της διοίκησης, συνιστά πολιτικό ατόπημα με αρνητικές συνέπειες ακόμα και στον τομεα επιτάχυνσης των επενδύσεων.

Η ΔΗΜΑΡ είχε εκφράσει εγκαίρως της διαφωνία της σε μια τέτοια προοπτική.

Θεωρούμε άστοχη, λοιπόν, την «επιστροφή» της ειδικής γραμματείας Δασών από το ΥΠΕΚΑ στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητούμε την ακύρωση αυτής της απόφασης.

Σχόλια