ΑΝΙΜΑ: λαθροθηρία στον Υμηττό και φίδια στην Αθήνα

0
780

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Για τον τραυματισμό ενός σπάνιου πτηνού στον Υμηττό, αλλά και για τα φίδια που κρύβονται στην Αθήνα μας ενημερώνει ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ».

Λαθροθηρία στον Υμηττό

Μια ενήλικη αετογερακίνα (Buteo rufinus), πυροβολημένη, βρέθηκε 6 Ιουλίου από πολίτες στις υπώρειες του Υμηττού, στην Ηλιούπολη.
Το περιστατικό είναι σοβαρό, και λόγω του είδους του πουλιού αλλά και της περιόδου (το κυνήγι απαγορεύεται τον Ιούλιο). Μια υπόθεση είναι ότι το πυροβόλησε κάποιος «περιστεράς» για να προφυλάξει τα περιστέρια του, μιας και αυτό το χόμπι είναι σύνηθες στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για σοβαρότατη παράβαση.

Τα φίδια της Αθήνας

Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα έχει φίδια. Δεν τα βλέπουμε γιατί είναι πολύ διακριτικές παρουσίες. Εμφανίζονται συνήθως αν κάτι τα ενοχλήσει στο χώρο που διαβιούν, μια εκσκαφή πχ ή μια κατεδάφιση παλιού σπιτιού. Και τότε προκαλείται ένας χωρίς λόγο πανικός, γιατί οι περισσότεροι συμπολίτες μας τα θεωρούν άκρως επικίνδυνα. Χωρίς πραγματικό λόγο, μιας και το μόνο φίδι που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα με το δάγκωμά του στη χώρα μας είναι η οχιά.

Τα φίδια που συνήθως καλείται να περισυλλέξει η ΑΝΙΜΑ, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να ξεφοβηθούν οι έντρομοι περίοικοι (βλέποντάς μας να τα πιάνουμε συνήθως με γυμνά χέρια) είναι λαφιάτες (Elaphe quatorlineata) και σπιτόφιδα (Zamenis situla), αλλά δεν λείπουν και οι σαΐτες (Platyceps najadum) οι δενδρογαλιές (Hierophis gemonensis) και οι σαπίτες (Malpolon insignitus).

ΑΝΙΜΑ

Σχόλια