Βροχή από «πεφταστέρια» το Σαββατοκύριακο

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα ακόμα φαντασμαγορικό θέαμα θα προσφέρουν οι Περσείδες αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr, οι Περσείδες, που εμφανίζονται κάθε Αύγουστο,  θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους, με έως 100 «πεφταστέρια» ανά ώρα, το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής.

Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαινομενικά προέρχονται από μία περιοχή ανάμεσα στον αστερισμό του Περσέα και της Κασσιόπειας, ωστόσο στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα «πεφταστέρια» είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και αφήνουν φωτεινά ίχνη καθώς διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση.

Μπλε πανσέληνος

Ένα σπάνιο φαινόμενο, μια «μπλε» πανσέληνο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στις 31 Αυγούστου.

Η μπλε πανσέληνος θα είναι η δεύτερη μέσα στον ίδιο μήνα, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Η πρώτη πανσέληνος ήταν στις 2 Αυγούστου.

Η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο ονομάστηκε έτσι μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883, που έστειλε χώμα και στάχτη στα ανώτατα στρώματα τις ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται μπλε.

Το μπλε φεγγάρι ήταν πρωτοφανές θέαμα και η φράση χρησιμοποιείται πλέον για να περιγράψει κάτι εξαιρετικά σπάνιο.

Σχόλια