Μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής: σφοδρές συγκρούσεις κατοίκων – αστυνομίας

0
153

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίστηκε η ένταση στη βόρεια Χαλκιδική, όπου κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στη λειτουργία μεταλλείων χρυσού και συγκεκριμένα στην εξόρυξη χρυσού που σχεδιάζεται στην ορεινή τοποθεσία «Σκουριές».

Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν το μεσημέρι στην περιοχή Χονδρό Δένδρο Μεγάλης Παναγιάς και συνεχίστηκαν στην Ιερισσό μέχρι τις 11:30 το βράδυ.

Από τις σφοδρότατες συγκρούσεις τραυματίσθηκαν πέντε αστυνομικοί και ένας πολίτης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, στην περιοχή Χονδρό Δένδρο Μεγάλης Παναγιάς ομάδα ατόμων επιτέθηκε κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα, προκάλεσε φθορές σε τρία περιπολικά οχήματα εκ των οποίων το ένα κάηκε ολοσχερώς, ενώ προκλήθηκαν εμπρησμοί εκ προθέσεως τουλάχιστον σε είκοσι σημεία στην ευρύτερη δασική και χορτολιβαδική έκταση.

O ι διαμαρτυρόμενοι έφυγαν από το σημείο κατά τις 18:00 το απόγευμα. Κατά την αποχώρησή τους τραυμάτισαν έναν 29χρονο ημεδαπό στην Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής και στη συνέχεια προκάλεσαν φθορές με τη χρήση βόμβας μολότωφ σε λεωφορείο ιδιωτικής εταιρείας, που ήταν σταθμευμένο στο Γομάτι Χαλκιδικής.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν το βράδυ στην Ιερισσό, όπου σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαμαρτυρόμενοι έστησαν οδόφραγμα και άναψαν φωτιές σε διάφορα σημεία, ενώ προκάλεσαν φθορές στο Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού και εισήλθαν στο Δημαρχείο του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, όπου επιτέθηκαν κατά αστυνομικών δυνάμεων.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και προσήγαγαν δέκα άτομα.

Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία επισημαίνει ότι «τα αναφερόμενα σε διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο για χρήση πλαστικών σφαιρών από αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν διατεθεί για λήψη μέτρων τάξης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Τι υποστηρίζουν οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι οι εξορύξεις θα καταστρέψουν και θα υποβαθμίσουν το περιβάλλον.

Στο πλευρό τους τάσσεται και ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, ο οποίος προειδοποιεί για την εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού με χρήση κυανίου και με τη μέθοδο των ανοιχτών ορυγμάτων μέσα σε δασικές περιοχές.

Αντίθετη στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική είναι και η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, η οποία μάλιστα έχει συντάξει και δυο μελέτες σχετικά με το θέμα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επένδυση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την άγρια ζωή.

Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα των μεταλλείων χρυσού.

econews

Σχόλια