Χιροσίμα: 67 χρόνια από τον πυρηνικό όλεθρο

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εξήντα επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα το 1945, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και σκότωσε περίπου 140.000 ανθρώπους.

Την ίδια χρονιά, στις 9 Αυγούστου, άλλη μια ατομική βόμβα κοντά στο Ναγκασάκι σκόρπισε τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και ανάγκασε την Ιαπωνία να παραδοθεί.

Περίπου 50.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις μνήμης στο πάρκο Ειρήνης στη Χιροσίμα.

Στην τελετή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από 70 χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Κλίφτον Τρούμαν Ντάνιελ, εγγονός του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρι Τρούμαν, που έδωσε εντολή για τη ρίψη των ατομικών βομβών, καθώς και ο Άρι Μπέσερ, ο εγγονός του χειριστή ραντάρ που βρισκόταν και στα δυο αεροπλάνα που έριξαν τις βόμβες.

Ο παππούς του Άρι Μπέσερ, Τζέηκομπ Μπέσερ, ήταν το μόνο άτομο που συμμετείχε άμεσα στους δυο βομβαρδισμούς.

Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, αναφέρθηκε στο πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011, λέγοντας ότι κατέδειξε τους κινδύνους που ενέχει η πυρηνική τεχνολογία, ακόμα και όταν εφαρμόζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας να προωθήσει ένα «σίγουρο και ασφαλές» ενεργειακό μείγμα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Αμερικανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η διαρροή ραδιενέργειας από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ενδέχεται να προκαλέσει μέχρι 1.300 θανάτους και 2.500 περιστατικά καρκίνου.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουλίου τέθηκε σε λειτουργία ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 3 της πυρηνικής μονάδας Όι, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι καθώς, όπως δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσινίκο Νόντα, το βιοτικό επίπεδο των Ιαπώνων δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς την πυρηνική ενέργεια.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας τέθηκαν σε αδράνεια μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα ώστε να διεξαχθούν τεστ αντοχής.

econews

Σχόλια