Αθήνα-Κέντρο: η υποβαθμισμένη Πλατεία Θεάτρου μεταμορφώνεται σε κήπο

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την ανάπλαση της επί πολλά χρόνια υποβαθμισμένης πλατείας Θεάτρου και τη μεταμόρφωσή της σε κήπο δρομολογεί η «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ).

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η προμελέτη έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων,ενώ στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής.

Η ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης στην πλατεία Θεάτρου προγραμματίζεται για το 2013.

Για την ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Θεάτρου θα υλοποιηθεί η βραβευμένη με το πρώτο βραβείο πρόταση, που κατατέθηκε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» από τους Ματθαίο Παπαβασιλείου και Βαλεντίνα Καρβουντζή.

Η πρόταση προβλέπει τη μεταμόρφωση της πλατείας Θεάτρου, επιφάνειας 1,5 στρέμματος, σε μικρό κρυμμένο κήπο, στρωμένο με πατημένο χώμα, φυτεμένο και στις τρεις διαστάσεις του και εναρμονισμένο με την ιστορία της περιοχής.

Τα έργα ανάπλασης σκοπεύουν επίσης στην ανάδειξη των καταλοίπων του Θεμιστόκλειου τείχους και του τείχους Χασεκή, ανάμεσα στα οποία θα βρίσκεται η είσοδος στην πλατεία.

Προβλέπεται επίσης ένα γραμμικό κανάλι ανακυκλούμενου νερού, αλλά και ένα μικρό αμφιθέατρο για ξεκούραση των επισκεπτών.

Τέλος θα τοποθετηθεί ένα μεταλλικό δικτύωμα με αναρριχητικά φυτά στις νότιες και δυτικές όψεις της πλατείας.

Η ανάπλαση θα ολοκληρωθεί με την πεζοδρόμηση των δρόμων εκατέρωθεν της Διπλαρείου Σχολής, καθώς και των οδών Διπλάρη και Θεάτρου, ενώ θα διαμορφωθεί και η οδός Σωκράτους από την Ευριπίδου ως τη Σοφοκλέους.

Η χρηματοδότηση του έργου και της οριστικής μελέτης θα γίνει από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ΕΣΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός για την ανάπλαση έχει ολοκληρωθεί από το Δεκέμβριο του 2010.

Σχόλια