Νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών σκοτώνει φώκιες

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών με την ονομασία H3N8 προσβάλλει νεογέννητες φώκιες στις βορειοδυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Ο ιός έχει σκοτώσει πάνω από 162 φώκιες στις ακτογραμμές των ΗΠΑ και σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση mBio της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας, ενδέχεται να εξαπλωθεί στους ανθρώπους.

Οι περισσότερες από τις φώκιες που πέθαναν ήταν κάτω των έξι μηνών.

Αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά μετάδοσης του ιού στους ανθρώπους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη συνιστούν προσοχή, καθώς η γρίπη των πτηνών μπορεί να εξελιχθεί σε μορφές που προσβάλλουν τους ανθρώπους, όπως ο H5N1.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα του νέου στελέχους και ανακάλυψαν ότι προέρχεται από τον ιό της γρίπης που κυκλοφορεί στα υδρόβια πτηνά της βορείου Αμερικής από το 2002.

Με την πάροδο του χρόνου ο ιός κατάφερε να προσβάλλει τα θηλαστικά προσκολλώμενος στους υποδοχείς των αναπνευστικών τους οδών.

Οι αξιωματούχοι άγριας ζωής άρχισαν να ανησυχούν για το θέμα τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν πολλές φώκιες από τις ακτές του Μέιν στη Μασαχουσέτη παρουσίασαν πνευμονία και εξανθήματα στο δέρμα.

Μέσα σε τρείς μήνες πέθαναν 162 φώκιες.

Οι πρώτες έρευνες για τη μετάλλαξη του στελέχους του ιού της γρίπης των πτηνών έδειξε υψηλή τοξικότητα και μετάδοση στα θηλαστικά.

Η γρίπη των πτηνών παραμένει σχετικά σπάνια, ωστόσο από το 1997 που ξέσπασε η επιδημία στο Χονγκ Κονγκ σκότωσε τους μισούς από αυτούς που προσέβαλε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει από το 2003 606 επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους και 357 θανάτους.

econews

Σχόλια