ΑΠΕ: ξεκάθαρο «όχι» από ΕΕ για αναδρομικά χαράτσια

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μήνυμα στα κράτη μέλη να αποφύγουν κάθε μέτρο μείωσης κόστους των ΑΠΕ, το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ, στέλνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια, Γκύντερ Έτινγκερ, την ώρα που η Ελλάδα αναζητά τρόπους  για τον περιορισμού των ελλειμμάτων που έχει προκαλέσει η εφαρμογή συστημάτων feed in tariff για την επιδότηση κυρίως φωτοβολταϊκών τεχνολογιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, ο κ. Έτινγκερ αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα μετά από παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για την Παραγωγή Ενέργειας από Ηλιοθερμικά Συστήματα (European Solar Thermal Electricity Association), σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση της Ισπανίας, για την αντιμετώπιση ελλειμμάτων αντίστοιχων με αυτά που παρατηρούνται στην Ελλάδα.

Σε επιστολή του προς τον Σύνδεσμο ο Επίτροπος αναγνωρίζει την ανάγκη μείωση τους ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, ωστόσο τονίζει ότι όποια μέτρα και αν ληφθούν, θα πρέπει να είναι ουδέτερα ως προς τις επιμέρους τεχνολογίες και κυρίως δεν θα πρέπει να προκαλούν δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον για τις ΑΠΕ.

Επιπλέον, επαναλαμβάνει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν μέτρα με αναδρομική ισχύ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Έτινκερ, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, τόνισε ότι κάθε αναδρομικό μέτρο θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και την αξιοπιστία της χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), που σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζει καταστροφική την επιβολή οποιασδήποτε εισφοράς επί του τζίρου στις λειτουργούσες Φωτοβολταϊκές μονάδες και παραθέτει παραδείγματα που αποδεικνύουν πως αν συμβεί αυτό τα φωτοβολταϊκά θα “δουλεύουν” υπέρ τραπεζών και εφοριών αποφέροντας “ψίχουλα” στους επενδυτές. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Σχόλια