Αμίαντος: επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το επικίνδυνο υλικό

0
49

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Έκκληση για την απαγόρευση εξόρυξης, χρήσης και εξαγωγής όλων των μορφών του αμιάντου, σε παγκόσμιο επίπεδο, απηύθυναν την Τρίτη 150 διεθνείς οργανισμοί υγείας και επιστήμονες από 20 χώρες.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγο μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κεμπέκ να χορηγήσει δάνειο ύψους 58 εκατομμυρίων δολαρίων για την επαναλειτουργία των μεταλλείων αμιάντου Johns-Manville, με στόχο την παραγωγή και εξαγωγή του ορυκτού για άλλα 20 χρόνια.

«Η συνέχιση της χρήσης αμιάντου θα είναι καταστροφική για τη δημόσια υγεία, με ασθένειες και πρώιμους θανάτους τις επόμενες δεκαετίες, επαναλαμβάνοντας την επιδημία που ζουν σήμερα οι βιομηχανοποιημένες χώρες που στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν αμίαντο», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Stanley Weiss, πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής για τις Κοινωνίες Επιδημιολογίας, στους κόλπους της οποίας εντάσσονται πολυάριθμοι οργανισμοί που μάχονται για την κατάργηση του αμιάντου.

Αν και οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο αμίαντος συνδέεται με τον καρκίνο, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας επιμένουν ότι ο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια αρκεί να το χειριστούμε σωστά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για τις επιβλαβείς συνέπειες του αμιάντου και δεν πρέπει να υπονομεύουμε τις προσπάθειες για αλλαγή πολιτικής», δήλωσε ο καθηγητής Colin Soskolne, πρώην πρόεδρος της Καναδικής Κοινωνίας Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής.

Οι «πολέμιοι» του αμιάντου ζητούν από τους μεγάλους παραγωγούς, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, το Καζακστάν, η Ρωσία και ο Καναδάς, να σταματήσουν την εξόρυξη και τις εξαγωγές αμιάντου, βοηθώντας τη μετάβαση των κοινωνιών σε άλλες βιομηχανίες.

«Το να ενισχύουμε την απάτη είναι ανήθικο και πρέπει να βοηθήσουμε τις κοινωνίες που εξαρτώνται από τις εξορύξεις να αναπτύξουν νέες βιομηχανίες», κατέληξε ο καθηγητής.

econews

Σχόλια