Αιολική ενέργεια: τα ρομπότ θα επιθεωρούν τις ανεμογεννήτριες στο μέλλον

0
116

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το τεράστιο μέγεθος των ανεμογεννητριών και οι δυσκολίες που αυτό προκαλεί στη διαδικασία επιθεώρησης έχει γεννήσει την ιδέα χρήσης τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ για αυτή την εργασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας επεσήμανε ότι η GE Global Research και η αμερικανική International Climbing Machines ανακοίνωσαν ότι η δοκιμαστική επιθεώρηση ανεμογεννήτριας με τηλεκατευθυνόμενη ρομποτική συσκευή στέφθηκε από επιτυχία.

Η συνήθης μέθοδος επιθεώρησης προβλέπει την εξέταση της κατασκευής -που βρίσκεται σε ύψος 100 μέτρων- από εδάφους με τη βοήθεια τηλεσκοπίου.

Η συσκευή, εξοπλισμένη με κάμερα υψηλής ανάλυσης, παρέχει ζωντανή εικόνα των ελίκων από απόσταση μόλις 10 μέτρα και επιτρέπει μια πιο ενδελεχή εξέταση και αξιολόγηση της κατάστασής τους.

Οι πρωτοποριακές συσκευές θα επιτρέψουν στους μηχανικούς να διαγιγνώσκουν και να επιδιορθώνουν ταχύτατα ενδεχόμενα προβλήματα, περιορίζοντας τον κίνδυνο βλάβης ή διακοπής λειτουργίας της ανεμογεννήτριας.

Επίσης, οι επιθεωρήσεις θα διενεργούνται ανεξαρτήτως φωτισμού ή καιρικών συνθηκών.

Τα μελλοντικά σχέδια της GE περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τεχνολογιών-όπως οι σαρωτές μικροκυμάτων– που θα επιτρέπουν στους επιθεωρητές να βλέπουν μέσα από τα υλικά κατασκευής των ελίκων ώστε να προλαμβάνονται εγκαίρως πιθανά προβλήματα.

econews

Σχόλια