ΠΟΜΙΔΑ: Στους λογαριασμούς ΔΕΗ να μείνουν τα δημοτικά τέλη

0
15

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Καταστροφική για τους Ο.Τ.Α. και τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η πρόταση για κατάργηση συνείσπραξης δημοτικών τελών κλπ. με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επισήμανε με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προς τον Υφυπουργό Ενέργειας κ. Μάκη Παπαγεωργίου.

Η ΠΟΜΙΔΑ στην επιστολή της τόνισε ότι η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα δημιουργήσει απείρως περισσότερα προβλήματα από εκείνο που επιχειρεί να λύσει.

Η συνείσπραξη των δημοτικών τελών μέσω των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ, τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, καθιερώθηκε ήδη από τη δεκαετία του 60 και θεωρείται ως διαδικασία απόλυτα επιτυχής και εμπεδωμένη στην νεοελληνική πραγματικότητα.

Τα τέλη αυτά βαρύνουν τους χρήστες των ακινήτων και ορθά συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που ομοίως βαρύνουν τα αυτά πρόσωπα.

Η κατάργηση της συνείσπραξης, εκτός του ότι διαδικαστικά θα σημαίνει μια ακόμη πρόσθετη ουρά, ταλαιπωρία, και διαδικασία είσπραξης, θα έχει και τις εξής καταστροφικές συνέπειες:

Οι ιδιοκατοικούντες ιδιοχρησιμοποιούντες ακίνητα (ιδιοκτήτες) θα πληρώνουν τους ξεχωριστούς αυτούς λογαριασμούς όχι στην προθεσμία τους, αλλά όποτε διευκολύνονται.

Οι χρήστες ενοικιαζομένων ακινήτων (ενοικιαστές), μέσα στη σημερινή κρίση δεν πρόκειται να πληρώσουν ποτέ αυτοβούλως οποιοδήποτε τέτοιο λογαριασμό, παρά μόνον μετά την κίνηση της διαδικασίας έξωσης εναντίον τους. Όσοι εγκαταλείψουν τελικά τα μίσθια ακίνητα δεν θα πληρώσουν ποτέ τα τέλη αυτά!

Τα θύματα της αυτοτελούς «είσπραξης» θα είναι:

– Οι Ο.Τ.Α. της χώρας, οι οποίοι, μη έχοντας άλλο αποτελεσματικό εισπρακτικό μηχανισμό, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής της ρύθμισης αυτής, θα χάσουν το σύνολο σχεδόν των εσόδων τους από τα τέλη αυτά, και τελικά

– Οι εκμισθωτές των ακινήτων αυτών, οι οποίοι θα κληθούν από τους Ο.Τ.Α. μετά από χρόνια να πληρώσουν εκείνοι τα απλήρωτα τέλη, με πρόστιμα και προσαυξήσεις, με την ιδιότητά τους ως ιδιοκτήτες. Αυτό όμως θα τους αναγκάσει στη συνέχεια να παύσουν να ενοικιάζουν τις ιδιοκτησίες τους, ώστε να μην διατρέχουν τον προφανή κίνδυνο, εκτός από τα απλήρωτα ενοίκια και κοινόχρηστα, να πληρώνουν εκείνοι και τα δημοτικά τέλη των ενοικιαστών τους!   Μόνη λύση για να μη συμβεί αυτό θα ήταν να οριστεί νομοθετικά ότι αποκλειστικά υπεύθυνος για την πληρωμή των δημοτικών τελών, είναι ο εκάστοτε χρήστης του ακινήτου, ιδιοκτήτης ή και ενοικιαστής του.

«Πιστεύουμε ότι σύμφωνα με τα παραπάνω, και δεδομένης της γνώσης εκ μέρους σας του θέματος ως πολιτικού στελέχους προερχομένου από το χώρο της αγοράς, γίνεται προφανές ότι η αλλαγή του ισχύοντος συστήματος χωρίς την προτεινόμενη διασφάλιση, θα είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα έσοδα των Ο.Τ.Α. και σε κάθε περίπτωση καταστροφική για τους πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ.

Σχόλια