Φωτοβολταϊκά πλαίσια: επιβραδύνεται ο ρυθμός μείωσης των τιμών

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επιβράδυνση θα καταγράψει ο ρυθμός μείωσης των τιμών των φωτοβολταϊκών πλαισίων το δεύτερο εξάμηνο του 2012 ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της ζήτησης.

Η νέα εγκατεστημένη ισχύς σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να ανέλθει σε 30,2 Γιγαβάτ το 2012.

Σύμφωνα με έκθεση της HS iSuppli για τον κλάδο η καθοδική πορεία των τιμών στα κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πλαίσια πυριτίου θα συνεχιστεί, ωστόσο με ηπιότερους ρυθμούς.

Στα τέλη Ιουνίου οι τιμές υπολογίζονταν σε 0,64 Ευρώ ανά Βατ με τις προβλέψεις να δίνουν 0,57 Ευρώ ανά Βατ για τα φωτοβολταϊκά πλαίσια κινεζικής προέλευσης έως το τέλος του έτους.

Η ελαφρά βελτίωση αποδίδεται στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, αλλά και στην υψηλή ζήτηση για φωτοβολταϊκά ταϊβανέζικης προέλευσης.

Παρόλα αυτά, η υπερπροσφορά ισχύος θα συνεχίσει να “στοιχειώνει” την αγορά με τη συνολική παραγωγή Φ/Β στοιχείων -σε όρους ισχύος- να ανέρχεται σε 43,5 Γιγαβάτ και Φ/Β πλαισίων σε 49,2 Γιγαβάτ το 2012.

Η νέα εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να καταγράψει αύξηση 9% σε σύγκριση με το 2011, στα 30,2 Γιγαβάτ έναντι 27,8 Γιγαβάτ πέρυσι, με τις βέλτιστες προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 36 Γιγαβάτ.

Μόνο στη Γερμανία, η νέα ισχύς προβλέπεται στα 7,3 Γιγαβάτ το 2012, μειωμένη κατά 3% σε σύγκριση με το 2011, αλλά σε ανώτερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις που προεξοφλούσαν κατακόρυφη πτώση εξαιτίας του νέου νόμου που περικόπτει δραστικά τις εγγυημένες τιμές.

econews

Σχόλια