ΥΠΕΚΑ: «ένεση» ρευστότητας στην αγορά ενέργειας με πακέτο μέτρων

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας χωρίς αυξήσεις τιμολογίων, αναμένονται μέσα στον Ιούλιο από το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας kathimerini.gr.

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, εξετάζεται πιθανή αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ, η μείωση των εγγυημένων τιμών, καθώς και η μείωση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, και κυρίως της φορολογικής επιβάρυνσης της ενέργειας, αλλά και των δημοτικών τελών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα μέτρα αυτά συνδυάζονται και με την κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ και οι λοιποί ηλεκτροπαραγωγοί θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα για κάθε τόνο διοξειδίου που εκπέμπουν.

Σημειώνεται επίσης ότι το ΥΠΕΚΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση τα λιγνιτικά κοιτάσματα σε Δράμα και Ελασσόνα, ενώ στόχος είναι να προχωρήσει ο διαγωνισμός για το ορυχείο της Βεύης στη Φλώρινα.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Σχόλια