Φουκουσίμα: 1.300 θάνατοι από ραδιενέργεια σύμφωνα με έρευνα

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μέχρι και 1.300 θανάτους ενδέχεται να προκαλέσει η διαρροή ραδιενέργειας από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Η νέα μελέτη για τις επιπτώσεις της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη μελέτη των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζει ότι η διαρροή ραδιενέργειας δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Μάλιστα πέρυσι ο επικεφαλής της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν προκύψουν σοβαρά προβλήματα υγείας που να συνδέονται με το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.

Ωστόσο η έκθεση των ερευνητών του Στάνφορντ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαρροή ραδιενέργειας μετά τον σεισμό και το φονικό τσουνάμι στην Ιαπωνία μπορεί να προκαλέσει 1.300 θανάτους και μέχρι 2.500 περιστατικά καρκίνου.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο ατμοσφαιρικό μοντέλο, το οποίο αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια έρευνας, για να προβλέψουν την έκταση της διαρροής και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Μεγάλες διαδηλώσεις στην Ιαπωνία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Τόκυο τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της επαναλειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων, που τέθηκαν σε αδράνεια μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα ώστε να διεξαχθούν τεστ αντοχής. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουλίου τέθηκε σε λειτουργία ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 3 της πυρηνικής μονάδας Όι, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι καθώς, όπως δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσινίκο Νόντα, το βιοτικό επίπεδο των Ιαπώνων δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς την πυρηνική ενέργεια.

Σημειώνεται ότι πρόσφατη έκθεση ειδικής επιτροπής του ιαπωνικού Κοινοβουλίου αποδίδει την καταστροφή της Φουκουσίμα σε ανθρώπινο παράγοντα και ειδικότερα στις υπόγειες συνεννοήσεις μεταξύ της κυβέρνησης, της εταιρείας που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο (ΤΕPCO) και της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες).

econews

Σχόλια