Ιχθυοκαλλιέργειες-ΣΕΘ: τυπικοί οι λόγοι της καταδικαστικής απόφασης για ρύπανση στον Πόρο

0
56

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ανακοίνωση με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα (διαβάστε σχετικά στο econews) σχετικά με την καταδίκη εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών για ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ).

Ο ΣΕΘ κάνει λόγο για πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση που στηρίζεται σε τυπικούς λόγους “διοικητικού χαρακτήρα”, αλλά και για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες λόγω γραφειοκρατίας.

Ο σύνδεσμος των θαλασσοκαλλιεργητών ζητάει τη στήριξη του –ομολογουμένως δυναμικού και εξαγωγικού– κλάδου και κάνει λόγο για “ελαχιστοποίηση των περιθωρίων παραπληροφόρησης που πλήττουν βάναυσα την εικόνα και τη φήμη του κλάδου και εν γένει την ελληνική επιχειρηματικότητα”.

Αναλυτικότερα, ο ΣΕΘ αναφέρει τα εξής:

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους, συνεργάτες, πελάτες, επενδυτές και εταιρείες-μέλη του που στηρίζουν εμπράκτως τον κλάδο ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, δεν μπορεί να αφήσει ασχολίαστη την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων που επιχειρείται από τρίτους σε βάρος συγκεκριμένων εταιρειών του Συνδέσμου.

Συγκεκριμένα, με αφορμή το ανυπόγραφο Δελτίο Τύπου το οποίο εστάλη στα Μέσα προκειμένου να «ενημερώσει» το κοινό σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά που έκρινε ότι οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας των εταιρειών ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε. και Νηρέας Α.Ε. προκάλεσαν υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής του Πόρου για την περίοδο 2005 – 2009, ο ΣΕΘ, προς πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας, επισημαίνει τα εξής:

* Η συγκεκριμένη πρωτόδικη δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά θα κριθεί στο Εφετείο στηρίχθηκε σε τυπικούς διοικητικού χαρακτήρα λόγους, μέρος των οποίων οφείλεται σε καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού που κωλυσιεργούσε 30 χρόνια προκειμένου να θεσπίσει κανόνες λειτουργίας, ενώ παράλληλα ο κλάδος αναπτυσσόταν, φτάνοντας σήμερα μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων κλάδων στην Ελλάδα που στηρίζουν και ενισχύουν έμπρακτα την Ελληνική Οικονομία.

* Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες (ΕΠΧΣΑΑ), υπεγράφη μόλις τον Νοέμβριο του 2011, αλλά για να λειτουργήσει πλήρως απαιτείται η δημιουργία των φορέων διαχείρισης στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), που απαιτούν γραφειοκρατικές διαδικασίες διάρκειας τουλάχιστον δυόμιση χρόνων, διάστημα κατά το οποίο η υπάρχουσα παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη.

* Η έλλειψη προσεγμένων μεταβατικών διατάξεων στο ΕΠΧΣΑΑ, που να λαμβάνουν υπόψη την υφιστάμενη πραγματική κατάσταση στον κλάδο, οδηγεί σε απίστευτη γραφειοκρατία και ανεπιθύμητες παρενέργειες και τριβές.

Είναι σαφές ότι μέχρι ο Χωροταξικός Σχεδιασμός, με τις προβλεπόμενες ΠΟΑΥ, να τεθεί σε πλήρη λειτουργία – δηλαδή μετά από δυόμιση χρόνια – σε αυτό το νομοθετικό καθεστώς όχι μόνο παρεμποδίζεται η ανάπτυξη, αλλά δημιουργούνται συνθήκες αποεπένδυσης και πλήττεται σοβαρά η επιχειρηματικότητα ενός κλάδου που αποτελεί «βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της εθνικής οικονομίας και πρωταθλητή κλάδο», όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του διεθνούς κύρους Οίκου McKinsey.

Ο ΣΕΘ, ως Σύνδεσμος που εκπροσωπεί τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, ζητά την επίσημη παρέμβαση της πολιτείας και των αρμόδιων αρχών για την άμεση επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι μεταβατικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση εφαρμογής του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα του κλάδου.

Τέλος, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια παραπληροφόρησης που πλήττουν βάναυσα την εικόνα και τη φήμη του κλάδου και εν γένει την ελληνική επιχειρηματικότητα.

econews

Σχόλια