ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: το «χαράτσι» στους λογαριασμούς ρεύματος τινάζει την αγορά στον αέρα

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να μην περιληφθεί το τέλος ακινήτων του 2012 στους λογαριασμούς της ΔΕΗ απευθύνει το συνδικάτο ΓΕΝΟΠ.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κάνει λόγο για πιθανή κατάρρευση του ενεργειακού τομέα και μπλακ-άουτ, λόγω έλλειψης ρευστότητας εξαιτίας της έκρηξης των φουσκωμένων με το χαράτσι ανεξόφλητων λογαριασμών.

Η ΓΕΝΟΠ αποδίδει την έκρηξη των ανεξόφλητων λογαριασμών των νοικοκυριών, από 388 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2011 στα 697 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012  και συνολικά όλων των λογαριασμών στο 1,1 δισ. Ευρώ, στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Τα «φέσια» στους προμηθευτές ρεύματος, πυροδότησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις λόγω της αδυναμίας των τελευταίων να εξοφλήσουν με τη σειρά τους το λειτουργό της αγοράς, τις εταιρίες μεταφοράς- διανομής ενέργειας και εντέλει τους παραγωγούς ρεύματος -όπως τους παραγωγούς ΑΠΕ- και τους προμηθευτές πρώτων υλών και φυσικού αερίου.

«Έτσι, ο ενεργειακός τομέας, μιας και ο ένας χρώσταγε στον άλλο, κινδύνευσε άμεσα με κατάρρευση και αν η ΔΕΗ δεν είχε παρακρατήσει 264 εκατ. ευρώ από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) μέχρι τον Ιούνιο και συνάψει, άρον-άρον, πανάκριβο δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών, όπως άλλωστε και η ΔΕΠΑ θα είχε καταρρεύσει ήδη» αναφέρει, στην επιστολή της, η ΓΕΝΟΠ.

«Πιθανή εμμονή σας στην κατεύθυνση σύνδεσης του ΕΕΤΗΔΕ με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και με δεδομένο ότι, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν δέχεστε ούτε την πρόταση της Διοίκησης να αποσταλούν οι λογαριασμοί από τη ΔΕΗ αλλά σε ξεχωριστό έντυπο και όχι ενσωματωμένοι με την κατανάλωση, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα», καταλήγει η ΓΕΝΟΠ.

Σημειώνεται με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επιτρέπεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης για μη πληρωμή του τέλους ακινήτων.

Σχόλια