ΥΠΕΚΑ: Συστάσεις για μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων λόγω καύσωνα

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μείωση μετακινήσεων με το ιδιωτικό όχημα και χρησιμοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς συνιστά και για σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στους πολίτες, προκειμένου να περιοριστεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας, λόγω καύσωνα.

Επίσης το ΥΠΕΚΑ συνιστά την αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών, καθώς και τον ανεφοδιασμό καυσίμων των οχημάτων μετά τη δύση του ήλιου, αλλά και την αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων, όπως στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λπ., που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες. Την ίδια ώρα συμβουλεύει να αποφεύγεται η χρήση χρωμάτων που περιέχουν οργανικούς διαλύτες, κυρίως τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέδωσε και αυτό με τη σειρά του οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού, σύμφωνα με τις οποίες «άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας «συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Εξαιτίας του καύσωνα καταγράφονται υψηλές τιμές όζοντος στην Αττική με 215 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, όπως μετρήθηκε στον σταθμό της Αγίας Παρασκευής στις 12.00 το μεσημέρι, 214 μικρογραμμάρια στους Θρακομακεδόνες και 204 στη Λυκόβρυση.

Σχόλια