Ειδικό Τέλος Ακινήτων: έρχονται κατασχέσεις από την Εφορία

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα ταχυδρομηθούν στις 28 και 29 Ιουλίου ενσωματώνεται η πρώτη δόση για το ειδικό τέλος ακινήτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr, δεν προβλέπεται διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο η Εφορία διαθέτει τα μέσα για κατασχέσεις εισοδημάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων.

Η αποπληρωμή του ειδικού τέλους για το 2012, από το οποίο η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα 2,2 δις. ευρώ, αναμένεται να γίνει σε πέντε δόσεις.

Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ

Πέντε προτάσεις για τη φορολογία ακινήτων υπέβαλε στην κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ, με υπόμνημα που κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Τα κύρια σημεία των προτάσεων της ΠΟΜΙΔΑ είναι τα εξής:

1.Για τα έτη 2011-12 που εισπράττεται ΕΕΤΗΔΕ, να ανασταλεί η ισχύς του ΦΑΠ και από  1.1.2013 να θεσμοθετηθεί ένας ενιαίος ετήσιος χαμηλός φόρος στην ακίνητη ιδιοκτησία, με όσο γίνεται πλατύτερη φορολογική βάση, ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να συνεχίσουν να τον πληρώνουν.

2. Διευκολύνσεις για την καταβολή των φόρων, δηλαδή να μπορεί να εξοφλείται ο ΦΑΠ σε τέσσερις τουλάχιστον δόσεις, να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης φορολογικών υποχρεώσεων με εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο στην αντικειμενική αξία και αποποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής ΦΑΠ.

3.Δυνατότητα αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, για όσους ιδιοκτήτες το επιθυμούν με συντελεστή 20 % (όπως ισχύει για τις εταιρίες) και εφάπαξ καταβολή του φόρου στην αρχή κάθε έτους ώστε και το Δημόσιο να αποκτήσει ρευστότητα.

4.Θέσπιση ενιαίου χαμηλού φορολογικού συντελεστή για γονικές παροχές- κληρονομιές, αλλά και μεταβιβάσεις, χωρίς κλιμάκωση.

5.Ουσιαστική μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές. Σήμερα οι ελάχιστες αγοραπωλησίες που καταγράφονται, πραγματοποιούνται με τιμήματα πολύ μικρότερα των αντικειμενικών αξιών, ενώ ταυτόχρονα έχει καταρρεύσει πλήρως η εμπορικότητα, ακόμα και σε πολλές από τις πιο εμπορικές περιοχές των αστικών κέντρων της χώρας.

Σχόλια