Αιολική ενέργεια: «ιπτάμενες» ανεμογεννήτριες ανέπτυξε η NASA

0
16

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα πρωτότυπο ανεμογεννήτριας υψηλού υψομέτρου ανέπτυξαν επιστήμονες της NASA.

Βασικό πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας είναι η υψηλότερη αποδοτικότητα συγκριτικά με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες.

Η πρωτοποριακή ανεμογεννήτρια της NASA αποτελείται από δυο μέρη. Το ένα μέρος περιλαμβάνει ένα σετ γεννητριών που είναι ενσωματωμένες σε μια συσκευή που μοιάζει με «χαρταετό» και παράγουν ενέργεια.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει μια γεννήτρια στημένη στο έδαφος, η οποία είναι συνδεδεμένη με τον «χαρταετό» και τροφοδοτείται με ενέργεια όταν αυτός κινείται από τη δύναμη του ανέμου.

Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ανεμογεννήτριες, η ιπτάμενη ανεμογεννήτρια της NASA φτάνει σε πολύ μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου οι άνεμοι πνέουν με μεγάλη ταχύτητα και σταθερό ρυθμό.

Εκτιμάται ότι η αποδοτικότητα της νέας ανεμογεννήτριας φτάνει το 90%, ενώ τα πτερύγια έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να περιστρέφονται γρηγορότερα γύρω από τον άξονα, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας.

Η φουσκωτή ανεμογεννήτρια της Altaeros Energies

Η Altaeros Energies, με έδρα τη Βοστόνη, έχει αναπτύξει μια από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ιπτάμενων ανεμογεννητριών.

Πρόκειται για τη «φουσκωτή ανεμογεννήτρια» μεγάλου υψομέτρου, «Altaeros Airborne Wind Turbine» (AWT).

Το «κέλυφος» της ανεμογεννήτριας είναι φουσκωτό και γεμίζει με αέριο ήλιο έτσι ώστε να φτάνει μεγάλα ύψη.

Αυτό σημαίνει ότι η πρωτοποριακή ανεμογεννήτρια έχει πρόσβαση σε ισχυρότερους και συνεχείς ανέμους, σε αντίθεση με τις συμβατικές τεχνολογίες.

Η παραγόμενη ενέργεια μεταφέρεται στο έδαφος με καλώδια, τα οποία επίσης κρατούν σταθερή την ανεμογεννήτρια.

econews

Σχόλια