Ενέργεια: ολοκληρωμένο σχέδιο για υποβρύχια καλώδια από τη ΡΑΕ

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ολοκληρωμένο σχέδιο για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συντάξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με στόχο να υιοθετηθεί αυτό από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, η ΡΑΕ έλαβε αυτή την απόφαση καθώς κατατέθηκαν πολλά σχέδια διασυνδέσεων, τόσο μεταξύ των Ελληνικών νησιών (Κρήτη ηπειρωτικό σύστημα, Κυκλάδες, νησιά Βορείου Αιγαίου), όσο και διασυνοριακών διασυνδέσεων, όπως σχέδιο «Ήλιος», Κύπρος – Ισραήλ, Κύπρος – Ελλάδα.

Οι δύο τελευταίες (Eurasia Interconnector) σχετίζονται με την αξιοποίηση μέρους του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στις ΑΟΖ των δύο κρατών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η μελέτη θα κάνει μια συνολική αποτίμηση των προτεινόμενων σχεδίων διασύνδεσης.

Στόχος είναι να αναδειχθεί ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας στις διασυνδέσεις του γεωπολιτικού/γεωστρατηγικού χώρου της Ν.Α. Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι από τα σχέδια διασυνδέσεων, το μόνο που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης είναι αυτό της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Για τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, εκτός από τον ΑΔΜΗΕ, προτάσεις έχουν καταθέσει ιδιωτικοί επενδυτικοί όμιλοι, όπως Περιστέρη και Κοπελούζου, ενώ για τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου έχει κατατεθεί πρόταση από την Iberdrola σε συνδυασμό με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

Επιπλέον, πρόσφατα η RF Energy κατέθεσε πρόταση για ανάπτυξη θαλάσσιου αιολικού 490 μεγαβάτ στη Λήμνο, με υποβρύχια διασύνδεση στο ύψος της Καβάλας.

Σχόλια