Δίκτυο Μεσόγειος SOS: αλλάζουμε τον αέρα της πόλης μας

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

To Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, στο πλαίσιο του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση Stream for Change , διοργάνωσε δύο αστικές δράσεις, που στόχο είχαν να δούμε την πόλη μας με «άλλο μάτι»: να «ξαναγνωριστούμε» με γειτονιές της και να ανακαλύψουμε τα μικρά και μεγάλα μυστικά τους, να περιπλανηθούμε στους δρόμους της με εναλλακτικούς τρόπους, να αποκτήσουμε τελικά ένα διαφορετικό βίωμα  με  την, συχνά, αφιλόξενη Αθήνα. Να πνεύσει επιτέλους ένας «άνεμος αλλαγής»…

Η αρχή έγινε το Σάββατο 30 Ιουνίου 2012 με την περιπατητική βόλτα που διοργάνωσε η οργάνωσή στην Ακαδημία Πλάτωνος, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους συμμετείχαν να μάθουν την ιστορία αλλά και να γνωρίσουν την τρέχουσα πραγματικότητα μίας από τις πολιτιστικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πιο ενδιαφέρουσες περιοχές του κέντρου της Αθήνας!

Εθελοντές, νέοι και μεγαλύτεροι, καινούργιοι και παλιοί φίλοι της οργάνωσης συγκεντρωθήκαμε στις 19:00 στο Σταθμό Μετρό Σεπολίων και κατευθυνθήκαμε προς την οδό Λένορμαν και τους λαχανόκηπους της Ακαδημίας Πλάτωνος. Εκεί συναντηθήκαμε με κάτοικο της περιοχής, ο οποίος μας ενημέρωσε για τις προτάσεις των κατοίκων και τα πιθανά σχέδια που αφορούν στις απαλλοτριώσεις των οικοπέδων που αποτελούν τους λαχανόκηπους, καθώς και για τη σημασία αυτού του πνεύμονα πρασίνου ο οποίος τις ζεστές μέρες του Αθηναϊκού καλοκαιριού «κατεβάζει» τη θερμοκρασία στη γύρω περιοχή έως και 3°C!

Η βόλτα συνεχίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου μέλος της Επιτροπής Κατοίκων σε ρόλο ξεναγού μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις της αναφορικά με την αρχαία και σύγχρονη ιστορία της περιοχής προσφέροντας τροφή για σκέψη και γεννώντας συγχρόνως πολλά ερωτήματα στους συμμετέχοντες. Η βραδιά έκλεισε πίνοντας κάτι δροσερό και κουβεντιάζοντας στο Ευρωπαϊκό Καφενείο απέναντι από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Οι δράσεις στο πλαίσιο του stream for change συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα 2 Ιουλίου…κάνοντάς μας «τη ζωή ποδήλατο». Ενώνοντας τις δυνάμεις μας  (τις οποίες και εξαντλήσαμε!) με την πρωτοβουλία critical mass, συμμετείχαμε στην μαζική ποδηλατοπορεία που διοργανώνεται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, διατρανώνοντας την προτίμησή μας στους βιώσιμους και υγιεινούς τρόπους μετακίνησης στην πόλη.

H εκκίνηση δόθηκε στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα και η 10μελής περίπου παρέα των εθελοντών μας ενσωματώθηκε στη ποδηλατοθάλασσα που έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της Αθήνας, δίνοντας μια διαφορετική νότα στους κατά κανόνα «πηγμένους» και μονότονους δρόμους της.
Τα πρώτα χιλιόμετρα ήταν εύκολα καθότι…κατηφορικά: Πανεπιστημίου, Ομόνοια και Πειραιώς ήταν υπόθεση σχεδόν μιας πεταλιάς. Ο δροσερός καιρός σε συνδυασμό με την αβίαστη διαδρομή, μάς έδωσαν τη δυνατότητα να ευχαριστηθούμε πραγματικά τη βόλτα και να δούμε με «άλλο μάτι» τις γειτονιές κατά μήκος της Πειραιώς. Χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε είχαμε φτάσει στον Πειραιά μέσα σε μία ώρα(πόσο εφικτός άραγε είναι αυτός ο χρόνος με αυτοκίνητο στην μποτιλιαρισμένη Αθήνα;), όπου και πραγματοποιήσουμε ολιγόλεπτη στάση, προς ανάκτηση δυνάμεων, λίγο πριν την (κάπως πιο απαιτητική) επιστροφή.

Η διαδρομή στο παραλιακό μέτωπο του Πειραιά προς Μικρολίμανο ήταν πραγματική απόλαυση. Είχε αρχίσει ήδη να βραδιάζει, να παίρνει η θάλασσα αυτό το ιδιαίτερο χρώμα, το αεράκι να φυσάει ευεργετικά, με λίγα λόγια «ταξιδέψαμε» πολλά χιλιόμετρα και όχι με το ποδήλατο… Αφού είδαμε «πως κουνιούνται οι βάρκες», αφήσαμε την παραλιακή ζώνη και συνεχίσαμε προς ΣΕΦ, Τζιτζιφιές και Θησέως, με τελικό προορισμό το κέντρο της Αθήνας. Η κούραση, που είχε αρχίσει ήδη να εμφανίζεται, σε συνδυασμό με την ελαφρά ανωφέρεια της διαδρομής έκαναν τα τελευταία χιλιόμετρα κάπως πιο δύσκολα, όσοι όμως έφτασαν μέχρι το τέλος  «ανταμείφθηκαν» με σουβλάκι, μπύρα και καλή παρέα  στο Θησείο.

Για όλους πάντως ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, που απέδειξε ότι ακόμα και σε πόλεις όπως η Αθήνα υπάρχει χώρος για το ποδήλατο κι ότι η πρόταση για βιώσιμες μετακινήσεις μπορεί να γίνει ένας ευχάριστος και υγιεινός τρόπος καθημερινότητας.

Αξίζουν συγχαρητήρια στη διοργανώτρια ομάδα για την ασφάλεια, το ομαδικό πνεύμα και την αλληλέγγυα διάθεση με την οποία περιέβαλε την όλη προσπάθεια, στους δεκάδες συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και στους εθελοντές μας και τέλος σε όλους τους οδηγούς που έδειξαν συμπάθεια και υπομονή λίγο πριν αφήσουν κι αυτοί τα αυτοκίνητα τους και παρασυρθούν από τον «άνεμο αλλαγής» (stream for change)της ποδηλατικής εμπειρίας.

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Σχόλια