Διπλή ανάπλαση: εγκρίθηκε η μελέτη – Προχωρά το έργο

0
100

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ειδικής μελέτης (Master Plan) για την υλοποίηση του Προγράμματος διπλής ανάπλασης των περιοχών Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας, με την προϋπόθεση να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, που αναφέρονται στην απόφαση.

Πρόκειται για ένα από  τα σημαντικότερα ζητήματα ανάπλασης στην Αθήνα και την Αττική, που συζητείται επί μακρό χρονικό διάστημα.

Ο πρώτος νόμος που θεσπίστηκε για τη διπλή ανάπλαση ήταν ο Ν. 3481 του 2006. Ακολούθησε η 3059 του 2009 Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και στη συνέχεια ο Νόμος 3983 του 2011.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, με τη νέα ρύθμιση μειώνεται η συνολική δόμηση στο Βοτανικό κατά 66.000 τετραγωνικά μέτρα περίπου απ” αυτήν που προέβλεπε ο Νόμος 3481 του 2006, δηλαδή κατά ποσοστό 60%.

Επιπλέον, αυξάνονται οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου στην περιοχή του Βοτανικού κατά 30.000 τετραγωνικά μέτρα.

Συνυπολογίζοντας και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, συνολικά θα υπάρχουν 100.000 τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστων χώρου πρασίνου.

Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Αθηναίων. Συνολικά 178.000 τ.μ. θα γίνουν κοινόχρηστοι χώροι αναψυχής και πρασίνου του Δήμου της Αθήνας. Τα 43.000 τ.μ. ανήκουν σε ιδιώτη και θα γίνουν εμπορικό κέντρο.

Στη Λ. Αλεξάνδρας θα υπάρχουν 20 στρέμματα πράσινο.

Όλα βασίζονται στην Απόφαση του ΣτΕ, που ορίζει ακριβώς την απαίτηση για ισοζύγιο στους κοινόχρηστους χώρους.

Η ανάπλαση των προσφυγικών, η υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας  στο ύψος του γηπέδου του Παναθηναϊκού, η επέκταση του πρασίνου από το λόφο Στρέφη είναι ένα σχέδιο ανάπλασης στρατηγικής σημασίας για την Αθήνα.

Τα έργα στο Βοτανικό περιλαμβάνουν και δημιουργία χώρων πρασίνου 30.000 τ.μ.

Σημειώνεται ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αφορά στο σύνολο της ανάπλασης και των κατασκευών στο Βοτανικό.

Σχόλια