Βιομάζα: φτιάχνουν πέλλετ καθαρίζοντας το Μαίναλο

2
29

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα φιλόδοξο project για την εξοικονόμηση χρημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος θα υλοποιηθεί στο Μαίναλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, εργάτες και εθελοντές θα αναλάβουν να καθαρίζουν το όρος Μαίναλο από ξερόχορτα, πεσμένα κλαδιά και κορμούς δέντρων που αποτελούν πρώτης τάξεως «εύφλεκτο ύλη», προστατεύοντας παράλληλα το βουνό από τη λαθροϋλοτομία.

Στη συνέχεια, η βιομάζα αυτή θα μετατρέπεται σε πέλλετ (καύσιμο σε μορφή μικρών κυλίνδρων από ξύλο που έχει υποστεί αφύγρανση), σε εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στην περιοχή, και θα διατίθεται για την οικιακή θέρμανση σε μισό κόστος συγκριτικά με το πετρέλαιο.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όσοι αποφασίσουν να αλλάξουν τρόπο θέρμανσης, θα έχουν κάνει μέσα στην ίδια χρονιά απόσβεση στα έξοδα για την αλλαγή καυστήρα.

Εκτός αυτού, στο πλαίσιο του project θα δημιουργηθούν οκτώ θέσεις εργασίας, με προοπτική να τριπλασιαστούν, ενώ το Μαίναλο θα προστατευτεί από τις πυρκαγιές και τα ξερά ξύλα, αντί να καταλήξουν στη χωματερή, θα αξιοποιηθούν ως καύσιμη ύλη.

2 Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, είναι κάτι που πρέπει να προωθηθεί από το ΥΠΕΚΑ, το Πυρκό Σώμα και τους ΟΤΑ. Υπηρετώ στο ΠΣ και η πρόληψη είναι κάτι που ενώ είναι προυπόθεση για τη μείωση των δασικών πυρκαγιών δυστυχώς είναι ανύπαρκτη. Μια τέτοια κίνηση όχι μόνο σε δάση αλλά και σε αγροτοδασικές και κατοικημένες (οικοπεδικοί χώροι) περιοχές θα άλλαζε δραστικά την τραγική εικόνα της πρόληψης και θα βελτίωνε την αποτελεσματικότητα του ΠΣ. Θα πρέπει άμεσα να γίνει παντού γνωστή αυτή η δράση

Comments are closed.