ΔΕΗ: «μην κόβετε το ρεύμα» καλούν δήμοι Αττικής και Τσίπρας

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την κατηγορηματική δέσμευση της Πολιτείας και της διοίκησης της ΔΕΗ ότι δεν θα εκδίδονται εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης για τα νοικοκυριά που έχουν αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, αλλά θα αναζητούνται τρόποι για τη διευθέτηση του χρέους, ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών η Περιφερειακή Ένωσης Δήμων Αττικής.

Αναλυτικότερα, η ΠΕΔΑ αναφέρει τα εξής:

«Η αδυναμία των συμπολιτών μας να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ δημιουργεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η εικόνα που διαμορφώνουν άμεσα οι Δήμοι από την επικοινωνία τους με τους πολίτες είναι διαρκώς επιδεινούμενη.

Η αδυναμία αυτή είναι πολύ έκδηλη σε άνεργα νοικοκυριά, άπορους πολίτες και σε κοινωνικά στρώματα που πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κρίσης.

Σωρευτικά και με την πρόσθετη επιβάρυνση των νοικοκυριών λόγω της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν καθυστερούμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ και κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης τους.

Η ΠΕΔΑ τονίζει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και βασική ανάγκη των πολιτών. Κατά συνέπεια, η διακοπή του ρεύματος λόγω αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών είναι απαράδεκτη, ενώ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων στη σύγχρονη μεγαλούπολη.

Ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της κρίσης, η Πολιτεία πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε οι οικονομικές δυσκολίες μέρους των πολιτών να μην προκαλέσουν επικίνδυνα φαινόμενα περιθωριοποίησης και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.

Οι πρόσφατες πληροφορίες για οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ δεν θα δεχθούμε να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογία για μια κοινωνικά ανάλγητη πολιτική. Πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις για τα οικονομικά της ΔΕΗ, που να είναι εις όφελος της πλειοψηφίας των πολιτών ακόμη και αν συνεπάγονται την απώλεια προνομίων για λίγους ευνοημένους.

Ζητάμε λοιπόν την κατηγορηματική δέσμευση της Πολιτείας και της Διοίκησης της ΔΕΗ ότι δεν θα εκδίδονται εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης για τα νοικοκυριά που έχουν αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, αλλά θα αναζητούνται τρόποι για τη διευθέτηση του χρέους.

Είναι αυτονόητο ότι εμμένουμε στην προηγούμενη θέση μας για την πλήρη αποσύνδεση του ειδικού τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και επίσης στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔΑ
ΝΙΚΟΣ Α. ΣΑΡΑΝΤΗΣ»

—Όχι στις διακοπές ρεύματος από Τσίπρα

«Λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν μας ότι η πρόσβαση στο ρεύμα, ένα δημόσιο αγαθό, είναι όρος επιβίωσης για όλους μας, ζητούμε από τη ΔΕΗ να “παγώσει” τις διαδικασίες αποσύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρις ότου φέρουμε το θέμα στη Βουλή. Είναι μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και πρέπει να είναι πολιτική η απόφαση»  δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στα κεντρικά της Επιχείρησης.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως  «οφείλουμε να δούμε άμεσα την πλευρά που αφορά την επιβίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού που είναι στα πρόθυρα της οικονομικής ανέχειας».

Σχόλια