Φωτοβολταϊκά κύτταρα από άνθρακα ανεβάζουν την απόδοση

0
17

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένας νέος τύπος φωτοβολταϊκού κυττάρου που ανέπτυξαν ερευνητές του MIT υπόσχεται την εκμετάλλευση ακτινοβολίας κοντά στην υπεριώδη περιοχή του φάσματος.

Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό κύτταρο κατασκευασμένο εξολοκλήρου από άνθρακα που ανέπτυξαν ο καθηγητής Μάικλ Στράνο και η ομάδα του.

Το εν λόγω φωτοβολταϊκό υποστηρίζει ο Στράνο έχει τη δυνατότητα, αντίθετα με τα συμβατικά στοιχεία πυριτίου, να συλλέγει την ενέργεια που εκπέμπεται πλησίον της υπέρυθρης περιοχής.

Ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών στοιχείων πυριτίου, με στοιχεία άνθρακα καλύπτει ολόκληρο το φάσμα του ηλιακού φωτός. Το υλικό είναι διάφανο στο ορατό φως έτσι ώστε μπορεί να κατασκευαστεί μια δίδυμη συσκευή με συμβατικά φωτοβολταϊκά πυριτίου ως επίστρωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο υλικό απαιτεί βελτιώσεις. Προς το παρόν εργάζονται σε θέματα αύξησης της αποδοτικότητας, ενώ διενεργούν δοκιμές για το ακριβές σχήμα και πάχος που θα δώσουν στο προϊόν.

Η ερευνητική ομάδα συνδυάζει δύο καινοτόμες μορφές άνθρακα: ανθρακικούς νανοσωλήνες και C60, το οποίο είναι ένα μόριο του στοιχείου που μοιάζει με μπάλα ποδοσφαίρου.

Προκειμένου να αποδώσουν, οι νανοσωλήνες πρέπει να είναι ομοιόμορφοι, με ένα εξωτερικό “στρώμα” και πολύ καθαρή δομή.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, οι νανοσωλήνες από άνθρακα υπόσχονται πολύ υψηλές αποδόσεις στα ηλιακά κύτταρα και μοιάζουν με φωτοβολταϊκά που παίρνουν στεροειδή”.

econews

Σχόλια