Διεθνές περιβαλλοντικό συνέδριο στη Χάλκη

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Διεθνές Περιβαλλοντικό Συνέδριο διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε συνεργασία με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Σάουθερν Νιου Χαμσάιρ, στη Χάλκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας kathimerini.gr.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης υποστήριξε ότι η Θεολογία του Περιβάλλοντος θα πρέπει να γίνει μέρος της εκπαίδευσης των κληρικών και εν γένει της Παιδείας, ενώ επανέλαβε τι αρχές που διέπουν την οικολογική διδασκαλία της Εκκλησίας τονίζοντας ότι «ο άνθρωπος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την κτίση σαν πηγή ενέργειας μετατρέποντας την έτσι σε αντικείμενο».

Παράλληλα ο Μητροπολίτης Περγάμου αναφέρθηκε σε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του περιβαλλοντικού προβλήματος: τη ριζοσπαστική οικολογία, που χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερο την τεχνολογία και είναι πρόθυμη να θυσιάσει το οικονομικό κέρδος χάριν του οικολογικού ήθους και τη διαχειριστική οικολογία, που θέτει την τεχνολογία στην υπηρεσία της οικονομίας.

«Η Εκκλησία δεν μπορεί παρά να ανήκει στη ριζοσπαστική οικολογία», τόνισε ο Μητροπολίτης Περγάμου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου ήταν και η ανθρωπολόγος και ερευνήτρια Τζέιν Γκούνταλ, η οποία ύστερα από την ερευνητική εργασία της στην Αφρική το ’60, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες στην ευαισθητοποίηση, κυρίως νέων ανθρώπων, για προστασία του περιβάλλοντος.

Στο Συνέδριο της Χάλκης συμμετείχαν περίπου 40 επιστήμονες, θρησκευτικοί λειτουργοί, περιβαλλοντολόγοι, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο.

Σχόλια