Γιαούρτι ηλικίας 7.000 ετών

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ίχνη λιπαρών ουσιών από γαλακτοκομικά προϊόντα που βρέθηκαν σε κεραμικά θραύσματα αποδεικνύουν ότι στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η έρημος Σαχάρα πριν 7.000 χρόνια οι Αφρικανοί άρμεγαν αγελάδες και επεξεργάζονταν το γάλα σε τυρί και γιαούρτι.

Αρχαίες βραχογραφίες στην περιοχή απεικονίζουν κοπάδια βοοειδών και ανθρώπους να αρμέγουν αγελάδες, ωστόσο μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να τις χρονολογήσουν.

Τα νέα ευρήματα αποτελούν τα πρώτα αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν πριν πόσες χιλιάδες χρόνια ξεκίνησε η εκτροφή γαλακτοπαραγωγικών κοπαδιών στην περιοχή.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» από ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων με επικεφαλής τον χημικό Richard P. Evershed από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες απέσπασαν οργανικά μόρια γάλακτος και χρησιμοποίησαν την πρακτική της χρονολόγησης με ραδιοάνθρακα για να καθορίσουν την ηλικία τους.

Πριν 10.000 χρόνια η Σαχάρα ήταν πράσινη και είχε αρκετή υγρασία.

Οι κυνηγοί που ζούσαν στην περιοχή χρησιμοποιούσαν κεραμικά σκεύη, κυνηγούσαν άγρια ζώα και μάζευαν σπόρους άγριων δημητριακών.

Καθώς η περιοχή άρχισε να ξηραίνεται οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν νομαδικό τρόπο ζωής και ασχολήθηκαν περισσότερο με την εκτροφή βοοειδών.

Τα κεραμικά σκεύη που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές στην έρευνά τους προέρχονται από την βραχοσκεπή Τακαρκόρι στην οροσειρά Ακακούς της νοτιοδυτικής Λιβύης.

Καθώς επεξεργάζονταν κεραμικά θραύσματα από την περιοχή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου τα μισά από τα σκεύη χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία γαλακτοκομικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες αυτό επιβεβαιώνει για πρώτη φορά την εκτροφή βοοειδών στην περιοχή και τη σημασία του γάλακτος για τους προϊστορικούς λαούς.

«Ήδη γνωρίζουμε πόσο σημαντικά ήταν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, το γιαούρτι και το βούτυρο, για τους λαούς της Ευρώπης τη νεολιθική εποχή, οπότε είναι συναρπαστικό να διαπιστώνουμε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν εξίσου σημαντικά για τους προϊστορικούς λαούς της Αφρικής», τόνισε σε δηλώσεις της η ερευνήτρια του Μπρίστολ Julie Dunne, που συμμετείχε στην έρευνα.

econews

Σχόλια