Ευάγγελος Λιβιεράτος ο νέος ΥΠΕΚΑ – Αναλυτικά η νέα κυβέρνηση

0
219

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος είναι ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αναπληρωτής υπουργός αναλαμβάνει ο πρώην υπεύθυνος τομέα Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης και υφυπουργός ο διατελέσας πρόεδρος της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Ο Eυάγγελος Λιβιεράτος εκλέχτηκε το 1979 τακτικός καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στο τμήμα αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ. Σπούδασε αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ (1970). Είναι διδάκτωρ μηχανικός του ΕΜΠ (1974), διδάκτωρ φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Ουψάλα (1976) και υφηγητής του ΕΜΠ (1978).

Εκτός του ΕΜΠ, εργάστηκε ερευνητικά και διδακτικά στις ΗΠΑ (Cambridge, Μασαχ.), τη Σουηδία (Ουψάλα), τη Γερμανία (Μόναχο, Στουτγάρδη), την Ολλανδία (Ντελφτ) και την Ιταλία (Τεργέστη, Μπολώνια, Βενετία). Υπότροφος του Smithsonian Research Foundation, του Alexander von Humboldt Stiftung, του Σουηδικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, της Ιταλικής Γεωδαιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ερευνών του Πολυτεχνείου του Ντελφτ. Εταίρος της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας το 1991. Από το 1979 έχει διδάξει σειρά γεωδαιτικών και χαρτογραφικών μαθημάτων στο τμήμα αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών του ΑΠΘ, καθώς και στο παιδαγωγικό τμήμα (Φλώρινα) και στο τμήμα αρχιτεκτόνων του ΔΠΘ (Ξάνθη). Μέλος της ΔΕ του Πολυτεχνείου Κρήτης (1982-85). Ακαδημαϊκό μέλος των Συνελεύσεων της Επιτροπής Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας του Συμβουλίου της Ευρώπης (1994-2002) και εκλεγμένο μέλος, για δύο θητείες (1998-2002), του εκτελεστικού Γραφείου της.

Είναι ιδρυτής της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρίας Ελλάδας (1994) και του Εθνικού Κέντρου Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Εθνική Χαρτοθήκη (1997). Οργάνωσε το ξενόγλωσσο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Η χρήση των χαρτών, της σύγχρονης χαρτογραφικής τεχνολογίας και του διαδικτύου στη διδασκαλία της Ιστορίας (2000-2003), με την έγκριση και υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), για την μετεκπαίδευση υπηρετούντων εκπαιδευτικών από χώρες μέλη του ΣτΕ. Εκλεγμένος Πρόεδρος (2006-2011 και 2011-2015) της Επιτροπής της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης για τις Ψηφιακές τεχνολογίες στη χαρτογραφική κληρονομιά (Πρόεδρος της ομώνυμης Ομάδας Εργασίας, 2005-2006) . Οργανωτής των διεθνών συνεδρίων Ψηφιακές προσεγγίσεις στη χαρτογραφική κληρονομιά (2006: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη. 2007: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα. 2008: Χαρτογραφικό Ινστιτούτο της Καταλονίας, Βαρκελώνη. 2009: Πανεπιστήμιο IUAV, Βενετία. 2010: Πολυτεχνείο της Βιέννης. 2011: Εθνικά Αρχεία της Ολλανδίας, Χάγη. 2012: Χαρτογραφικό Ινστιτούτο της Καταλονίας, Βαρκελώνη).

Ιδρυτής το 2006 και συνεκδότης του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού e-Perimetron για τις επιστήμες και τεχνολογίες τις συναφείς με την ιστορία της χαρτογραφίας και των χαρτών. Από το 2007 διευθύνει την εκδοτική σειρά Ταξίδια με χάρτες σε τόπους και ουτοπίες των Εκδόσεων Ζήτη. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος του Δήμου Κοζάνης, της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης και του ΑΠΘ (2008-2010) για την οργάνωση και ανάδειξη της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης στο Αρχοντικό Λασσάνη και του εκπαιδευτικού προγράμματος Κυριακές στη Χαρτοθήκη.

Το 2008, με χρήση ψηφιακών μεθόδων και τεχνικών, αποκάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη δύο εκδόσεων της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή (1797).

Διδάσκει «Επιστήμη και τεχνολογία του αγρονόμου και τοπογράφου μηχανικού», «Θεματική χαρτογραφία» και «Μη-συμβατική χαρτογραφία» (προπτυχιακό πρόγραμμα) και «Χρήση της χαρτογραφίας και των χαρτών στην ιστορία της παγκόσμιας γεωγραφικής διεύρυνσης” (μεταπτυχιακό σεμινάριο).

—Η νέα κυβέρνηση

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της χώρας υπό τον Αντώνη Σαμαρά, που αποτελείται από 37 μέλη, λίγα λεπτά μετά τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 21 Ιουνίου 2012.

Αναλυτικά, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έχει ως εξής:

Στο υπουργείο Οικονομικών υπουργός αναλαμβάνει ο έως τώρα πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητής Βασίλης Ράπανος, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα και υφυπουργό τον οικονομολόγο Γιώργο Μαυραγάνη.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ενοποιείται με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπουργός αναλαμβάνει o πρώην υπουργός και βουλευτής Β” Αθηνών της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης με αναπληρωτή τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρο Καλογιάννη και υφυπουργούς τον Αθανάσιο Σκορδά, και τον βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α΄Αθηνών της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, με υφυπουργό το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Κούρκουλα.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο πρώην υπουργός και βουλευτής Β” Αθηνών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, με υφυπουργούς τους αξιωματικούς ε.α. Παναγιώτη Καράμπελα και Δημήτρη Ελευσινιώτη.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου.

Στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο ενοποιείται με το υπουργείο Πολιτισμού, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α΄ Πειραιά της ΝΔ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα και υφυπουργούς τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ Γιάννη Ιωαννίδη και τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου.

Στο υπουργείο Υγείας ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, με αναπληρωτή τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Μάριο Σαλμά και υφυπουργό την Φωτεινή Σκοπούλη.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Λιβιεράτος (πρόταση ΠΑΣΟΚ), με αναπληρωτή του πρώην υφυπουργό και βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη και υφυπουργό τον Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη o βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο μέχρι τώρα υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης (πρόταση ΔΗΜΑΡ), με υφυπουργό τον βουλευτή της Χανίων ΝΔ Μανούσο Βολουδάκη.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο μέχρι τώρα υπηρεσιακός υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης (πρόταση ΔΗΜΑΡ), με υφυπουργό τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη.

Στο υπουργείο Εργασίας ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, με υφυπουργό τον βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Νίκο Νικολόπουλο.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Τσαυτάρης με υπουργό αναπληρωτή τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Στο υπό σύσταση υπουργείο Τουρισμού η βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στο υπό σύσταση υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ο βουλευτής Χίου της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης, με υφυπουργό τον επιχειρηματία Γιώργο Βερνίκο.

Στο επανασυσταθέν υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου.

Υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου.

Για πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Ο κ. Ράπανος, ο κ. Μαυραγάννης και ο κ. Κούρκουλας δεν ορκίστηκαν την Πέμπτη.

Πηγή Καθημερινή, ΕΡΤ

Σχόλια