Ειδικό Τέλος Ακινήτων μέσω ΔΕΗ: δικαστήριο έκρινε παράνομο το χαράτσι

1
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Παράνομη και αντισυνταγματική έκρινε την επιβάρυνση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ με το Ειδικό Τέλος Ακινήτων το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Θεσσαλονίκης “Αγγελιοφόρος” το δικαστήριο δικαίωσε καταναλωτή που είχε καταγγείλει την επιβολή του “χαρατσιού” κρίνοντας πως «η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος στην περίπτωση κατά την οποία ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου δεν πληρώσει το ειδικό αυτό τέλος είναι αντισυνταγματική.

Τούτο διότι, η κύρωση της διακοπής ηλεκτροδότησης σε πολίτη μη συνεπή στην ανωτέρω υποχρέωση του καταβολής του έκτακτου ειδικού τέλους, αποτελεί συνταγματικώς ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συμβατική σχέση μεταξύ του καταναλωτή και του προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και προσβολή του δικαιώματος του πρώτου για ελεύθερη απόλαυση των απορρεόντων από τη σχετική σύμβαση προμήθειας δικαιωμάτων του, παραβιάζεται δε η αρχή της αναλογικότητας διότι πρόκειται περί μέτρου το οποίο οδηγεί σε αναίρεση της καθολικότητας της παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς δικτύου και εξυπηρέτησης για λόγο ο οποίος δεν είναι συναφής με την παροχή της εν λόγω υπηρεσίας.

Πέραν τούτων η διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ως κύρωση παραβιάζει όχι μόνον την οικονομική ελευθερία, αλλά και τη συνταγματική προστασία της ανθρώπινης αξίας, γιατί η διακοπή συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη διαβίωση».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δε μου λέει κάτι αυτό…….θα με ικανοποιηούσε να μας επέστρεφαν τα χρήματα όσοι πλήρωσαν αυτό το χαρατσι και κυρίως σε ανεργους ιδιοκτήτες…!!!!θα υπάρξει ρυθμιση επιστροφής αυτου;

Comments are closed.