Ηλιοθερμικά συστήματα: τρίτη στην Ευρώπη η Ελλάδα

2
37

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία

Την τρίτη θέση στην Ευρώπη στη συνολική εγκατεστημένη ηλιοθερμική ισχύ καταλαμβάνει η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του βαρόμετρου EurOb-server’ER.

Στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του EurOb-server’ER εγκαταστάθηκαν το 2011 2.862,6 θερμικά Μεγαβάτ ηλιοθερμικής ισχύος.

Τις πρώτες θέσεις σε εγκατεστημένη επιφάνεια ηλιοθερμικής ισχύος το 2011 μπροστά από τη χώρα μας καταλαμβάνουν η Γερμανία με 10.663,8 θερμικά μεγαβάτ και η Αυστρία με θερμικά μεγαβάτ.

Η χώρα μας βρίσκεται και στην τρίτη θέση της επιφάνειας ηλιοθερμικών πάρκων ανά κάτοικο με 0,362 τετρ. μέτρα ανά κάτοικο πίσω από την Κύπρο (0,869 τ.μ/κάτοικο) και την Αυστρία (0,567 τ.μ/κάτοικο).

Συνολικά στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν 230.397 τετρ. μέτρα επίπεδων ηλιοθερμικών συλλεκτών το 2011 με συνολική θερμική ισχύ της τάξης των 161,3 MWth.

—Λίγα λόγια για τα ηλιοθερμικά συστήματα

Τα ηλιοθερμικά συστήματα συλλέγουν ηλιακή ακτινοβολία και την μετατρέπουν σε θερμική ενέργεια που μετέπειτα μπορεί να παράξει ηλεκτρισμό.

Υπάρχουν διάφορα είδη ηλιοθερμικών συστήματων και η διαφορά τους έγκειται στο βαθμό θερμότητας που μπορούν να παράξουν δηλαδή ως χαμηλής, μέσης ή υψηλής θερμοκρασίας συλλέκτες.

Οι χαμηλής και μέσης θερμοκρασίας συλλέκτες είναι επίπεδες πλάκες που παγιδεύουν την ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου για να ζεστάνουν νερό μέσα στο πλαίσιο. Αυτά τα συστήματα δεν παράγουν ηλεκτρισμό αλλά ζεστό νερό για οικιακή ή βιομηχανική χρήση.

Αντίθετα, οι υψηλής θερμοκρασίας συλλέκτες συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια με κάτοπτρα ή φακούς σε ένα ντεπόζιτο νερού μετατρέποντας το σε ατμό, ο οποίος στην συνέχεια κινεί ατμογεννήτρια παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.

Για να λειτουργήσουν αποδοτικά, τα ηλιοθερμικά συστήματα χρειάζονται άμεση πρόσπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας στους συλλέκτες ή τα κάτοπτρα. Εάν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια η απόδοση τους μειώνεται αισθητά.

Η διαφορά των ηλιοθερμικών συστημάτων με τα φωτοβολταϊκά είναι ότι τα ηλιοθερμικά μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια πρώτα σε θερμική και μετέπειτα σε ηλεκτρισμό, ενώ τα φωτοβολταϊκά μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια απευθείας σε ηλεκτρική.

Άλλη μία σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο είναι πως τα φωτοβολταϊκά δεν χρειάζονται ηλιοφάνεια για να παράξουν ηλεκτρισμό.

econews, wikipedia

2 Σχόλια

Comments are closed.